Hlavní obsah

Ruska miluje české sportovce. V Praze má svoji vlastní dopravu

Praha

Akademie věd České republiky ji oslovila, ona souhlasila a už tu je čtyři roky. Takový je současný život Rusky Jekatěriny Zanožinové, která se v Praze rozběhala. A to tak, že ji patří také stupně vítězů. V Rusku plavala, vždy vyhledávala aktivní životní styl. V zimě běžky, v létě kolo, voda. Nikdy se sama přesto nepovažovala za sportovkyni, ale v Praze se jí stala. „Po běhání jsem vždycky šťastná, nikdy nejsem smutná,“ je spokojená třicetiletá běžkyně, se kterou si mnoho lidí o její práci nepopovídá.

Foto: Archiv: Jekatěrina Zanožinová

Radost po závodě v Praze.

Článek
Fotogalerie

Jste z Ruska, bydlela jste v Moskvě, jak se stalo, že jste se usadila a sportujete v Česku?

Před čtyřmi lety mi byla nabídnuta práce v Akademii věd. V oddělení spektroskopie potřebovali někoho, kdo má znalosti z teoretické fyziky. Myslela jsem, že přijdu, budu tu jeden rok a vrátím se zpět do Ruska, ale líbilo se mi tu. Když jsem se přestěhovala z Moskvy do Prahy, viděla jsem, že hodně lidí tady sportuje. Začala jsem běhat. Běh je dobrý sport, protože k tomu nepotřebujete žádné náčiní.

Co obnáší vaše práce v Akademii věd České republiky?

Jsem vědecký pracovník a specialista v teoretické fyzice. Máme laboratoř, která pracuje na infračervené spektrometrii s Fourierovou transformací. Mým úkolem je provádět teoretickou část práce - spočítat pravděpodobnosti přechodů v atomech a identifikovat spektry.

Dobrá, zpátky radši k běhání. Co vás baví mimo běhání?

Mám ráda jakékoliv aktivity - turistika, kolo, plavaní, lezení. Nemám ráda jen tak nečinně sedět doma.

Loni jste vyhrála Pražský pohár, před čtrnácti dny jste byla v Praze druhá na Kilpi Trail Running Cupu, jste spokojená?

Velmi spokojená! Nemyslím si, že běhám velmi rychle. V Praze je hodně žen, které mě snadno předběhnou. Jenže někdy to dopadá tak, že se dostanu na stupně vítězů, takže jsem velmi spokojená.

Proč preferujete právě běhání?

Pro běhání není tak těžké vyčlenit si čas. Často běhám do práce a z práce. Je to taková moje doprava. Jsou to dvě hodiny volného času, je to vynikající cvičení. Potřebuju k tomu jen boty.

Máte radši silnici, přírodu, hory, kopce?

Tři roky jsem běhala jenom po silnici. Mám za sebou osm maratónů, ale tento rok jsem vyzkoušela i terén a běh do kopce. Líbilo se mi to moc. Budu dále běhat v terénu.

Kolikrát týdně trénujete?

Běhám 4-5 krát týdne, obvykle ještě jednou týdne chodím na stěnu a dvakrát do bazénu.

Jaké závody všechny běháte?

Obvykle mám dva maratóny za rok - jeden na jaře, druhý na podzim. V létě neplánuji nic důležitého a můžu se účastnit všech zajímavých závodů v Praze a okolí.

Máte přehled kolik kilometrů za měsíc naběháte?

250-300 kilometrů během přípravy na maratón a 160-200 kilometrů mimo sezónu.

Jak vnímáte české běžce, jsou jiní než Rusové?

Miluji české sportovce a běžce. Většina z nich umí dokonale sladit práci a mají velmi dobré sportovní výsledky. V Rusku častěji lidé, kteří jsou dobří sportovci, nepracují.

Máte svá oblíbená místa v Česku pro běhání?

Miluji běhání na různých místech. Chci navštívit co nejvíce závodů a měst. Běhala jsem v Brně, Hradci Králové, Liberci, Karlových Varech. Tento rok bych se chtěla zkusit proběhnout také v Krkonoších.

Co pro vás běhání znamená?

Odpočinek pro mozek. Je to svoboda. Zdroj energie a dobré nálady. Po běhání jsem vždycky šťastná, nikdy nejsem smutná.

Reklama

Související témata:
Akademie věd