Hlavní obsah

Pase kozy a pije pivo. Přesto dosáhla úctyhodného výsledku

Skoro se chce s úsměvem vzpomenout ono staré české povzbuzovací pořekadlo Makej! Tady to běhaj i babky s nůší!, které obzvláště dobře sedne při horských maratónech. Dvaadvacetiletá Mexičanka v sukni, s šátkem kolem ramen, nazutá v sandálech vyrobených ze staré pneumatiky se jistě touto pověstnou babkou jednou stane. Už teď dokáže řádně vyprášit kožich všem profesionálům, když dojde na horský ultra-běh na 50 a více kilometrů.

Foto: facebook Espartano

Tam, kde mladé pastýřky dávají dobrou noc snům profesionálů o vítězství.

Článek

Představte si, že nastoupíte na velmi obtížný závod skvěle připraveni: Dlouhodobý trénink pod dohledem populárního trenéra za sebou, běžecký batůžek obtěžkán nejnovějšími sportovními energy drinky a gely, na nohou aerodynamický výkřik poslední obuvnické módy a kompresní vybavení od světoznámého výrobce všude kolem. Na startu zmáčknete tlačítko na nejmodernějších sportovních hodinkách s GPS a kynetickým čidlem schopným měřit parametry vašeho běhu s přesností na tisíciny vteřiny...

A pak vás ve strmém stoupání lehce míjí podivná žena v sukni, v sandálech a bez jediného skutečného tréninku za sebou. Jako by bez námahy plula na oblaku prachu, který vy jste odsouzeni dýchat, zatímco ji zezadu provrtáváte závistným, nechápavým pohledem.

Přesně v tomto stylu zakralovala María Lorena Ramírez na padesáti kilometrovém Ultra Trail Cerro Rojo v centrálním Mexiku. Její jedinou přípravou byla každodenní pastva dobytka a konzumace kukuřičného piva.

María pochází z kmene Tarahumarů, který proslavila především kniha Zrozeni k běhu (Born to run) a bělošský odrodilec posedlý během Caballo Blanco. Indiánský kmen z oblasti Měděných kaňonů je znám svými schopnostmi, jež nabyl extrémně dlouhými běhy mezi roztroušenými příbytky svých členů. Tarahumarové běhají ve skupinách smíšených věkových kategorií, vzájemně si pomáhají a povzbuzují se. Proslulá je také jejich konzumace obrovského množství kukuřičného piva a jejich recyklovaná obuv huaraches.

María zaběhla 50 kilometrů v obtížném terénu za 7 hodin a 3 minuty a získala tak prize money ve výši 6000 pesos (necelých 8000 korun). Živí se jako pastýřka koz a každý den nachodí asi 10-15 kilometrů. Její letošní úspěch ovšem není zdaleka první. Už loni se blýskla na Caballo Blanco Ultramarathon, kde doběhla druhá na sto kilometrové trati. Také mnoho členů Maríiny rodiny běhá a účastní se také oficiálních závodů.

Reklama

Související témata: