Hlavní obsah

Svými pěstmi rozséval zkázu. A pak i jeho smrt doběhla

Copper Canyon

Před pěti šesti lety ho ještě nikdo neznal. Pak se stal ústřední postavou knihy, která obletěla a změnila celý svět. V reakci na tuto publikaci rozšířilo řady svých výrobků i mnoho světových producentů sportovního vybavení. A dalo by se říci, že kniha změnila i celý život svého hlavního hrdiny. Hlavně k lepšímu, tvrdí ti, co jej znali. On sám proti tomu nemůže protestovat. Zemřel před třemi lety při tom, co měl nejraději.

Foto: facebook UMCB

Micah True - nemilosrdný boxer, charitativní bojovník a běžec.

Článek

Jméno Michael Randall Hickman vám asi nic neřekne. To ostatně jen málokomu. S jeho druhým jménem Micah True, nebo El Caballo Blanco, chcete-li, to už bude o poznání lepší. Když ale bojoval za peníze v ringu, bral si na pomoc ještě jednu přezdívku ‒ Gypsy Cowboy. Jeho život byl plný paradoxů. Narodil se do rodiny amerického mariňáka a cestoval spolu s rodinou od jedné vojenské základny k druhé. Válečnictví mu ale nic neříkalo, nechtěl se stát vojákem jako táta. Na univerzitě studoval východní nauky, peníze si ale vydělával pěstmi v ringu. Prý, možná, snad u toho jednou dokonce někoho i zabil.

Už jen meditace

Deset měsíců žil na Havaji v jeskyni. Zamiloval se do bohaté krásky, která mu později zlomila srdce. Svůj klid našel Bílý kůň až mezi taraumarskými Indiány v Mexiku. Na zimu mezi tyto proslulé vytrvalce odjížděl běhat, meditovat v pohybu. Přes léto vydělával peníze jako stěhovák nábytku pro bohaté. A tak mohl tento příběh skončit, kdyby nepřišel jeden americký novinář a nenapsal o něm knihu Zrozeni k běhu (Born to run).

Kniha Born to run spustila celosvětovou módu běhání naboso (ačkoli Taraumarové běhají v sandálech). Téměř všichni světoví výrobci běžecké obuvi do své produkce začlenili také řadu minimalistických bot (tzv. „minimusek"), ostatní reagovali třeba alespoň snížením dropu (sklonu podrážky mezi špičkou a patou).

Jedním z ústředních motivů je také běžecký závod, jenž Caballo Blanco pořádal v Měděných kaňonech na podporu svých indiánských přátel. Daří se mu dokonce sezvat na tuto akci světovou ultramaratónskou špičku včetně Scotta Jurka. Indiánům pořádání ultramaratónu zajišťuje v nehostinných podmínkách jídlo i sadbu kukuřice na příští rok.

Poslední běh

V březnu 2012 se Micah True vydává na svůj poslední běh. Vyráží na zhruba dvacetikilometrový běh na jihozápadě Nového Mexika, z nějž se už nikdy nevrátí. Tři letadla a devět pozemních záchranných týmů včetně Scotta Jurka jej hledá na rozloze několika desítek tisíc hektarů. Jeho bezvládné tělo nalézají o čtyři dny později. Leží na skále a nohy se mu bezvládně pohupují v potoce. Lékař později za příčinu smrti označuje chorobu srdce.

Závody Bílého koně na podporu Indiánů však žijí dál. Nyní se na jeho počest jmenují Ultramarathon Caballo Blanco.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články