Hlavní obsah

Jste žena, nebo muž? Rozhodne mezinárodní asociace

Londýn

Ženy s vyšší hladinou mužského hormonu testosteronu mají oproti jiným ženám konkurenční výhodu v rozmezí 1,8-4,5 %, co se výkonnosti týče. S takovým tvrzením podloženým vědeckým zkoumáním přišla před několika lety Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Zavedla také takzvané „testy pohlaví“, jež měly určit, kdo vlastně ještě může startovat v kategorii žen. Takové testování přineslo řadu kontroverzí. Dostalo se až ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS). Ten testy pozastavil, ovšem lhůta brzy vyprší. Co bude dál?

Foto: Profimedia.cz

Žena, nebo muž? Testy rozhodnou. (ilustrační foto)

Článek

Koncem měsíce se má IAAF znovu ocitnout u soudu, aby tam ospravedlnila svůj záměr nadále testovat pohlaví sportovců formou zjišťování hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu. Testosteron patří mezi anabolické steroidy. Díky němu dokáže tělo rychleji regenerovat, hormon je také zodpovědný za nárůst svalové hmoty a získávání síly. Jeho hladina tak může významně ovlivnit sportovní výkon. Tuto látku dokáže produkovat i ženské tělo, ovšem ve značně nižších množstvích.

IAAF si zaplatila zpracování rozsáhlé studie závislosti podávaných výkonů na úrovni testosteronu. Právě tento výzkum má být hlavním bodem její obhajoby hormonálních testů u atletů. Podaří se jí po dvouletém zákazu tuto praxi obnovit?

IAAF tvrdí, že je na nejvyšších úrovních potřeba přesně vymezit kategorizaci na muže a ženy, čehož chce dosáhnout právě testováním úrovně testosteronu. Podle takových pravidel by ženy musely prokazovat svou způsobilost startovat v kategorii žen, tedy že úroveň hormonu mají „pod mužskou úrovní". V závažných případech by nastoupil lékařský tým IAAF a v případech hyperandrogenismu (zvýšené množství mužských pohlavních hormonů) by prováděl celkové vyšetření. Co by se ale stalo pak, není zcela jasné. Bude žena s vysokým testosteronem přeřazena do kategorie mužů, kde nejspíš nebude mít šanci, nebo rovnou vyloučena z nejvyšších soutěží?

Z dlouhodobějšího pohledu je problém řešitelný pomocí hormonální substituční terapie, aby se hladina testosteronu dostala do akceptovatelných mezí, které by dotyčné neposkytovaly neférovou konkurenční výhodu. Takových změn ovšem není možné dosáhnout ze dne na den. Londýnského mistrovství světa letos v srpnu se tak spor ještě určitě nedotkne. Na definitivní rozhodnutí arbitrážního soudu si budeme muset počkat.

Jak byste řešili tento spor?
Pokud jde o ženu, je to žena bez ohledu na hladinu hormonu.
42,9 %
Souhlasím s postojem vyšší testosteron=zákaz pro kategorii žen.
50,5 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
2,3 %
Zavedením třetí kategorie.
4,3 %
Celkem hlasovalo 2360 čtenářů.

Reklama