Rubriky:

Co na talíř

Zátopek v láhvi podporuje český sport

7. září 2016 09:00 - Krásná Lípa

Vytrvalec Emil Zátopek byl příkladný dříč a tahoun. Nikdy žádný závod nevzdal, rád přátelsky konverzoval s ostatními běžci. Běhal pro radost ‒ svou i pouhých přihlížejících. Zjistil, že když běží, může svá vítězství propůjčovat i ostatním. A Emil, konkrétně Svižnej Emil, dělá běžcům společnost i radost dodnes. Tentokrát v láhvi.

 

Pivovar Falkenštejn

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Svižnej Emil patří mezi pivní speciály. A do ruky patří hlavně běžcům. Však je jeho typem „summer running ALE", jak se dočtete i na etiketě. „Emil je lehké, devítistupňové pivo bohaté v chuti a plnosti. Kvasí se svrchně, což nápoji dodává svěží ovocnou chuť. Při studeném chmelení se přidávají aromatické americké chmely," vysvětluje Jan Srb, jednatel pivovaru Falkenštejn, sám už patnáct let běžec. Bez zajímavosti není ani fakt, že pivo je nepasterované a nefiltrované ‒ a jak říká pan Srb, právě to ho řadí mezi „živá piva".

ČTĚTE TAKÉ: Pivo je nejlepší! Má to ovšem svá ale

Svižnej Emil je jedním ze speciálů, které pivovar vaří vždy jeden měsíc v roce. Do celoroční nabídky jsou zařazeni jen tři zástupci pěnivých moků, vše ostatní se v průběhu roku mění. Nevelká produkce s péčí vařených, kvalitativně i chuťově zajímavých piv si nalézá stále více příznivců. Kdyby ale zůstávalo jen u vaření, něco v běžeckém světě by bylo špatně.

V Krásné Lípě, centru Českého Švýcarska, kde sídlí i pivovar, je ale všechno ještě v pořádku. Tam se nejen vaří a pije pivo, ale také běhá. Svižnej Emil vlastně vyrostl ze záliby v pohybu na čerstvém vzduchu a u příležitosti závodu s několikaletou tradicí.

„V letošním roce jsme byli partnerem běžecké akce Cross Parkmaraton, kterou se nám s pomocí nových organizátorů povedlo vzkřísit z mrtvých. K tradiční maratónské trati je poslední víkend v srpnu přidružen také půlmaratón, desítka nebo rodinný běh. Pivo bylo uvařeno právě k této příležitosti a podle ohlasů můžeme soudit, že se našim sládkům moc povedlo," dodává Jan Srb. Vpředvečer závodu proběhla rovněž beseda s Pavlem Kosatíkem, autorem knihy Emil Běžec. A zdá se, že by se v rámci běžeckého víkendu mohla zrodit nová tradice setkávání se zajímavými lidmi.

„Svižnej Emil se vypil velmi rychle. A letos už nebude. Na příští rok ale počítáme s tím, že bychom jej vařili po celé léto," loučí se s úsměvem Jan Srb. A já po ochutnání jedné litrové lahvinky musím za všechny běžce podotknout: Přáli bychom si, aby tu Emil mohl být s námi už napořád!

René Kujan, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 srpen 2018 září 2018 říjen 2018 listopad 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce