Hlavní obsah

Zátopek v láhvi podporuje český sport

Krásná Lípa

Vytrvalec Emil Zátopek byl příkladný dříč a tahoun. Nikdy žádný závod nevzdal, rád přátelsky konverzoval s ostatními běžci. Běhal pro radost ‒ svou i pouhých přihlížejících. Zjistil, že když běží, může svá vítězství propůjčovat i ostatním. A Emil, konkrétně Svižnej Emil, dělá běžcům společnost i radost dodnes. Tentokrát v láhvi.

Foto: Pivovar Falkenštejn

Emil Zátopek dodnes přináší radost běžcům už pouhou svou existencí.

Článek
Fotogalerie

Svižnej Emil patří mezi pivní speciály. A do ruky patří hlavně běžcům. Však je jeho typem „summer running ALE", jak se dočtete i na etiketě. „Emil je lehké, devítistupňové pivo bohaté v chuti a plnosti. Kvasí se svrchně, což nápoji dodává svěží ovocnou chuť. Při studeném chmelení se přidávají aromatické americké chmely," vysvětluje Jan Srb, jednatel pivovaru Falkenštejn, sám už patnáct let běžec. Bez zajímavosti není ani fakt, že pivo je nepasterované a nefiltrované ‒ a jak říká pan Srb, právě to ho řadí mezi „živá piva".

Svižnej Emil je jedním ze speciálů, které pivovar vaří vždy jeden měsíc v roce. Do celoroční nabídky jsou zařazeni jen tři zástupci pěnivých moků, vše ostatní se v průběhu roku mění. Nevelká produkce s péčí vařených, kvalitativně i chuťově zajímavých piv si nalézá stále více příznivců. Kdyby ale zůstávalo jen u vaření, něco v běžeckém světě by bylo špatně.

V Krásné Lípě, centru Českého Švýcarska, kde sídlí i pivovar, je ale všechno ještě v pořádku. Tam se nejen vaří a pije pivo, ale také běhá. Svižnej Emil vlastně vyrostl ze záliby v pohybu na čerstvém vzduchu a u příležitosti závodu s několikaletou tradicí.

„V letošním roce jsme byli partnerem běžecké akce Cross Parkmaraton, kterou se nám s pomocí nových organizátorů povedlo vzkřísit z mrtvých. K tradiční maratónské trati je poslední víkend v srpnu přidružen také půlmaratón, desítka nebo rodinný běh. Pivo bylo uvařeno právě k této příležitosti a podle ohlasů můžeme soudit, že se našim sládkům moc povedlo," dodává Jan Srb. Vpředvečer závodu proběhla rovněž beseda s Pavlem Kosatíkem, autorem knihy Emil Běžec. A zdá se, že by se v rámci běžeckého víkendu mohla zrodit nová tradice setkávání se zajímavými lidmi.

„Svižnej Emil se vypil velmi rychle. A letos už nebude. Na příští rok ale počítáme s tím, že bychom jej vařili po celé léto," loučí se s úsměvem Jan Srb. A já po ochutnání jedné litrové lahvinky musím za všechny běžce podotknout: Přáli bychom si, aby tu Emil mohl být s námi už napořád!

Reklama

Související témata:
Národní park
České Švýcarsko