Hlavní obsah

Jarní běžecká předsevzetí

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Dali jste si na Nový rok nějaká předsevzetí? A plníte je, nebo se roztekla podobně jako odcházející sníh? Pokud si na první a poslední otázku odpovíte ano, máte nyní další příležitost. A jaro před sebou. V této části roku běžcům nejpříznivěji nakloněné se budou plnit daleko snadněji, než tomu bylo v lednu, s žaludky plnými silvestrovských mňamek.

Foto: Profimedia.cz

Běžecké jaro je tady. Využijte jej naplno!

Článek

1) Konečně zase vyběhnu. Pokud jste si v zimě na běhání nenašli čas ani sílu, nejpozději nyní je čas na to vylézt z nory a začít se hýbat. Přípravu na květnový maraton sice nedoženete a extra výkony bez zimní přípravy nečekejte, kratší závody ale určitě dáte a zlepšíte stávající kondici po zimním spánku. Lépe později než nikdy – dny jsou delší, klima příznivější a cesty (alespoň doufejme) konečně vyschnou od bláta. Takže výmluvy stranou.

2) Začnu posilovat. Posilování je užitečnou činností pro všechny. Mnozí běžci jej ale opomíjejí, a to se dříve či později projeví jak na stavu tělesné schránky, tak na výkonech. Nicméně – o čem je svalová síla? Je o větším počtu motorických jednotek, které se zapojí do akce. A potažmo také do odrazu při běžeckém kroku, lépe vyběhnete do kopce, budete rychlejší na rovině a efektivně i z kopce, kde vás brzdné síly tolik neodrovnají. Je sice pravda, že při posilování kilometry nepřibývají, nicméně ty, co naběháte, si užijete daleko lépe, ve zdraví a rychleji. Jak na to? Dejte si dvakrát týdně kruháček s využitím hmotnosti vlastního těla nebo ve fitku. Zařaďte výběhy kopců a odrazy.

3) Začnu běhat intervaly. Další body spolu souvisí, především tehdy, chcete-li stlačit své závodní časy. Dnes se ještě na pohodu proklusnu, ale zítra si dám úseky. A zítra. A zase zítra – už asi tak měsíc. Je-li vám toto povědomé a o běhání úseků víte jen to, že byste je měli běhat, ale doposud to jaksi nešlo, není nad to začít právě nyní. Protože není zrovna dobrý nápad začít si je ordinovat sami, přidejte si zároveň bod číslo 4.

4) Najdu si trenéra. Pokud je vaším cílem dostat se od startu do cíle, nejspíše se bez kouče ještě obejdete. Můžete tak zvládnout i maratón – zkrátka jen rozumně přidáváte kilometry a je to. Jestli se ale chcete zlepšovat a maximálně stlačit své časy bez toho, že byste si ublížili, pak se po trenérovi určitě poohlédněte. Ti s nejvyššími cíli, jimiž ani tak nemyslím výkony hodné reprezentantů, ale třeba desítku pod 40, by měli zamířit rovnou do atletických oddílů (ta špička je v nich už dávno). Nemáte-li až takové ambice, stačí vám běžecké skupiny, které se pravidelně scházejí, a vede je některý ze zkušených běžců. Najdete je nejen ve městech, ale poslední dobou třeba i v sousední vesnici. Parta vás pozvedne, zkušenější běžci poradí, ale je tu i jeden háček, tedy spíše pořádná skoba: Je-li mezi vámi větší výkonnostní rozdíl a snažili byste se jim stačit, příliš si nepomůžete. V takovém případě je lepší tréninkový plán, tam zase může být nevýhoda v tom, že přes všechny technické a komunikační vymoženosti se s trenérem ani nepotkáte...

5) Připravím se na maratón. Jasně, jde to. Jen si položte otázku, kdy jej chcete běžet a kolik jste dosud naběhali, i jak dlouhé závody máte za sebou. Je-li to „půlka", tak to dáte. Máte-li za sebou ale jen sotva pětku a dlouhý zimní spánek, letos to asi nebude. Leda kdybyste na tom byli kondičně dobře, nejpozději teď za to vzali a postupně natrénovali na závod, který by byl v druhé půlce října. Snad nemusím opakovat, že nabírání kilometrů bude postupné a nezapomeneme také na regeneraci.

6) Vyrýsnu se do plavek (nebo do dresu). Kdo by nechtěl mít super postavu? Běhání je dobrým prostředkem k zeštíhlení, ale nemělo by chybět také posilování, viz výše.

7) Začnu jíst zeleninu. A hodně pít, vynechám to, to a to. Taková předsevzetí mohou vyjít, ale ne vždy. Zatímco jedni si bez zeleninky na talíři nedovedou představit snad jediné jídlo, jiní ji vskutku nemusí. „Krknu si a ještě tři dny cítím papriku", řekla kdysi jedna má kolegyňka, která si ale později na zdravější krmi také zvykla. A protože také všechno to čištění, krouhání včetně přípravy na všechny způsoby zabere podstatně více času, než si něco namazat nebo hodit na pánev klobásu, může být někdy snaha o zdravou stravu opakovaně neúspěšná. Mně se osvědčilo nechat si v pravidelných intervalech přivézt zeleninovou bedýnku. Nemusela jsem pro to do obchodu (kde bych si třeba také řekla „až příště" – nebo kupovala stále stejné druhy), ale zkrátka se mi vždycky objevila za dveřmi bedýnka naplněná vitamíny a mnohdy i překvapeními v podobě rozmanitých druhů zeleniny, kterou jsem třeba ani neznala. Bedýnkáři k ní přihodili i nějaký ten recept a o pestrost se postarali za nás.

Možná vás napadla řada dalších věcí, pro vás aktuálních, s nimiž byste rádi začali, nebo naopak skoncovali. A tak tedy směle do toho, obujte se na to a nečekejte až na příští jaro!

Reklama