Hlavní obsah

Kolumbie sportu nepřála: jeden mrtvý, jeden sražený autem

Medellín

Pokud máte Kolumbii v povědomí zapsanou jako nepříliš bezpečnou zemi kdesi na severu Jižní Ameriky a matně si ještě vzpomínáte ze zpráv na války s drogovými kartely, pak vás tato zpráva překvapí jen trochu. V kolumbijském Medellínu přejeli autem šampióna běžeckého závodu přímo na trati. A ačkoli Keňan nejspíše přežije, minimálně jednu oběť na životě si závod přesto vyžádal.

Foto: Profimedia.cz

Keňští běžci na půlmaratónu v Medellínu.

Článek

Vedoucí běžec Joseph Kiprono Kiptum, šampión z Keni a vítěz Medellin Halfmarathon z roku 2015 byl i tentokrát v čele závodu. Osud mu ale nepřál. Nejen že vytrvalec protentokrát závod nevyhrál, vážné obavy panovaly i o jeho holý život. Třicetiletý běžec byl téměř na dohled od cíle závodu, který měl zcela zřetelně v kapse. Náhle se ale na trase objevilo auto, které předtím muselo prorazit uzavírku, a Keňana zasáhlo.

Běžce svědci incidentu ihned ošetřili a dopravili do nemocnice. Poslední zprávy hovoří o řezných ranách a pohmožděninách, přičemž samotný atlet by měl být zcela jistě mimo ohrožení života.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

El parte es de tranquilidad con respecto al atleta keniano Joseph Kiprono (@josephkipronokip), quien fue atropellado por un vehículo en el recorrido de los 21K, fue remitido al Hospital General de Medellín, la dirección de comunicaciones del centro asistencial manifestó ayer “esta mañana ingresó al servicio de urgencias el atleta Joseph Kiprono, fue traído por el personal de emergencias de la Maratón de Medellín. El paciente está estable, presenta múltiples contusiones y abrasiones en tejidos blandos, no tiene fracturas de ninguna índole, ya los médicos ortopedistas lo revisaron, él está en buenas condiciones de salud y está fuera de peligro”. Nos complace anunciar que Kiprono fue dado de alta ayer a las 8:20 p.m. y hoy viajó de regreso a su país de origen, para continuar con su agenda deportiva. Las autoridades y la maratón seguimos al tanto de los resultados de las investigaciones.

Příspěvek sdílený Maratón Medellín (@maratonmedellin),Zář 17, 2018 v 10:09 PDT

Závod nakonec vyhrál Kipronův krajan Daniel Muindi Muteti v úctyhodném čase 1:03:45. Podle vyjádření organizátorů zprostředkované stanicí BBC „byl Joseph Kiprono ošetřen členy zdravotního dozoru pořadatelů. Nachází se ve stabilizovaném stavu, má mnohačetné pohmožděniny a odřeniny. Nepotvrdily se žádné fraktury a po ortopedickém vyšetření byl shledán v dobrém stavu, mimo ohrožení života".

Méně štěstí měl 38letý amatérský běžec Juan Camilo Arboleda, který zemřel po kolapsu na cílové čáře. Nejpravděpodobnější příčinou jeho smrti byly prý problémy v oblasti srdce.

Reklama

Související témata: