Hlavní obsah

Udělal kříž nad celým kontinentem. Bude pro tlusté Američany inspirací?

Key West

Nejvýznamnější z Čechů Jára Cimrman udělal kdysi kříž nad pražským Žižkovem. Tento jeho počin byl vysloveně symbolický a měl přispět k duchovní záchraně vykřičené čtvrti. V Severní Americe existuje člověk, který udělal kříž nad celým kontinentem, ovšem už ne ten pomyslný, ale zcela konkrétní. Jeho stopy jsou takříkajíc viditelné až z vesmíru. A záchranu kontinentu měl u toho vlastně také na mysli.

Foto: Profimedia.cz

Pete Kostelnick na závodech Badwater Ultra.

Článek

Pete Kostelnick je člověk, který jako mnoho jiných Američanů trpěl nadváhou. A tak začal běhat. Jenže pobíhání v parku ho moc neuspokojovalo, toužil dosáhnout víc. Začal s maratonem a brzy přičichl k ultra. A už se to s ním vezlo. Přeběhl Velký kaňon tam a zpět a zase tam (Rim 2 Rim 2 Rim), dvakrát zvítězil ve slavném Badwater Ultra, jehož trasa vede krajně nehostinným Údolím smrti. Tam má dokonce v držení traťový rekord.

Foto: petesfeetaa.com

Počin Peta Kostelnicka je nejlépe vidět "z vesmíru".

petesfeetaa.com

A aby toho nebylo málo, v rekordním čase přeběhl USA napříč. Ze San Francisca na západním pobřeží si to namířil do New Yorku na pobřeží východním. Stačilo mu na to jen 42 dní.

Tento počin byl ramenem pomyslného kříže, který nyní Kostelnick doplnil o ještě mnohem epičtější běh – z Aljašky až na Key West. Tuhle výzvu nazval Pete Ke2Key, protože trasa vedla z Kenai na Aljašce do Key West na Floridě. Trasa je dlouhá přes 8665 kilometrů a Kostelnick ji dokončil toto pondělí po pouhých 98 dnech. To znamená, že běhal téměř sto dní za sebou každý den více než ekvivalent dvou maratonů. Navíc trať neměl nijak značenou, nikdo kvůli němu neomezoval dopravu a podobně. Jeho navigátorkou byla na dálku Petova sestra, která mu připravovala podklady do GPS.

Ultravytrvalec neměl po ruce ani žádné občerstvovací stanice či další služby, které jinak na závodech běžně poskytují organizátoři. Ve všem byl odkázán pouze na sebe. Na dálku jej podporovala jeho žena. O všechno ostatní se musel postarat sám. Po cestě jej doprovázel běžecký kočárek, v němž měl všechno potřebné na cestu. Domovem i občerstvovací stanicí mu byly hlavně motely podél cest.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Day 49 complete Starting point: Davidson, SK Stopping Point: Moose Jaw, SK Today’s miles: 68.6 Total miles: 2,633.4 I was getting used to cold, overcast weather, so I started the day early out of deadsville (Davidson) with gloves on. Pretty soon, though, I was the kid at recess in March still wearing a parka and snow pants, and was back in a singlet and shorts groove. After some tense two way traffic from miles 25-35 due to construction (watch out for oversize loads using the shoulder, because they have nowhere to go!), I made it to Chamberlain. A tiny town with everything I could want, including a deli and ice cream stand. Ice cream first, and saved the sandwich for crossing Buffalo Pound Lake. A lot of today reminded me of my beloved western Nebraska. So many great landscapes a phone can’t capture very well. After my brief walking picnic, Zeus must have decided I was having too easy of a day. The rain came quick, and naturally I hurried it up a bit. As I got closer to Moose Jaw, I realized that the storm was mostly in front of me... I don’t like to wait out storms, but my pace slowed. Chris came over from Regina with his wife Katherine and he ran me into Moose Jaw the last 7-8 miles. It was great having good company to end another long day. At some point tomorrow, I’ll hit the half way point to Key West. Song of the day: Damon Dotson-Miles #timetofly @hokaoneone #HOKAclifton #HOKAbondi #chafesafe @squirrelsnutbutter_anti_chafe #Ke2Key

Příspěvek sdílený Pete Kostelnick (@petekostelnick),Zář 17, 2018 v 6:09 PDT

Proč Pete Kostelnick něco takového vlastně dělá? „Abych propagoval aktivní životní styl," stojí v oficiálním prohlášení muže, jehož největší inspirací byla manželka. V době, kdy se poznali, si spolu chodívali zaběhat. Nikki Peta hned na prvním běžeckém rande porazila. A prostá mužská ješitnost dotáhla postupně Peta až na špici ultra...

Reklama

Související témata: