Hlavní obsah

Vabrouškové domů vezou dva nejcennější kovy. Za sebou mají 40 000 kilometrů

René KujanSport.cz

Sedm kontinentů, sedm dní, sedm maratonů. Přes 295 kilometrů naběháno, téměř 40 000 kilometrů nalétáno, několik málo hodin naspáno. Přesně takhle vypadal poslední týden pro účastníky sedmičkové maratonské výzvy. Sešli se z celého světa a Česká republika měla hned dvě želízka v ohni. Jak jsme dopadli?

Foto: facebook P. Vabroušek

Petr a Filip Vabrouškovi se po sérii sedmi závodů v řadě už těší domů.

Článek

Inu dobře. Na pozvání pořadatelů se totiž po světě v našich barvách nepohyboval nikdo jiný než ostřílený triatlet a běžec-extrémista Petr Vabroušek. Letos s sebou vzal na zkušenou i svého syna, který se účastnil výzvy na polovičních distancích ‒ každý den na každém kontinentě půlmaraton. A právě díky duu Vabroušek-Vabroušek máme co slavit. Až se probudí a naskočí na zpáteční letadlo, přivezou nám domů zlato, stříbro a možná i cosi drahých kamenů, zapadly-li jim nějaké do bot třeba někde v poušti.

S favorizovaným Michaelem Wardianem se Vabroušek starší utkal už před dvěma lety, kdy mu sice dokázal řádně šlapat na paty, ale jeho prvenství nakonec neohrozil. Také letos spolu tito dva borci sváděli napínavé boje, z nichž Američan opět vycházel vítězně. Přesto se ale kromě Wardiana nenašel nikdo, komu by se podařilo Vabrouška ohrozit. Ten Američana srdnatě pronásledoval a za celou sérii před sebe nikoho jiného ani náznakem nepustil.

Byl to dobrý boj a v intencích přeletů Afrika-Antarktida-Afrika-Austrálie-Asie-Evropa-Jižní Amerika-Severní Amerika je stříbrná medaile fenomenálním úspěchem. A Petr Vabroušek se může dmout pýchou i nad svým rodinným extrémistickým potěrem. Jeho syn Filip totiž hravě zvládnul poloviční tratě v otcových šlépějích. Snad jen s jediným rozdílem, že jemu se podařilo zůstat neohrožen a po celou sérii vystupovat na nejvyšší příčku stupně vítězů.

Šťastně unavení Vabrouškové se se svými fanoušky a seriálem rozloučili na sociálních sítích nejprve jen stručně: „Zatím jen telegraficky, neb jsme po týdnu konečně dorazili do postele a ta si nás žádá... Je to za námi a poslední den jsme to pořádně osolili. Podrobnosti zítra."

Soudě podle výsledků vítěze byl letošní ročník určitě náročnější než ten z roku 2017, kdy Wardian dokázal zaběhnout všech sedm maratonů pod tři hodiny. Letos mu podobný trik nevyšel, když hned úvodní a předposlední maraton nedokázal pod tři hodiny stlačit o zhruba 17, resp. čtyři minuty. V průměru zůstal ale stále těsně pod touto hranicí za 2:58:30. Stříbrný Petr Vabroušek na vítěze ztratil v součtu lehce přes dvě hodiny a jeho sedmidenní průměr činí 3:16:53, přičemž jej stejně jako vítězného Wardiana potrápila nejvíce Antarktida, nejlépe mu ale sedla poslední v řadě Severní Amerika.

Reklama

Související témata: