Hlavní obsah

Princ se toho nebojí! Před závody obsluhoval obyčejné lidi

Londýn

Britská královská rodina myslí na své poddané a jejich zdraví snad ještě více než jiní lidumilní panovníci v evropské historii. Už na začátku tohoto roku se mnozí její členové angažovali v propagaci zdravého životního stylu nabitého pohybovými aktivitami ‒ a sami šli příkladem. Princ Harry vyšel svým vazalům ještě více naproti a v maratónském expu osobně rozdával čísla a startovní materiály.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry má rád své poddané a věrně jim slouží.

Článek

Londýnský maratón odstartuje už tuto neděli v deset hodin dopoledne. Kromě toho, že patří do Velké šestky World Marathon Majors, nejvýznamnějších maratónů světa, a může se chlubit množstvím zápisů do světových tabulek, má také obrovskou podporu právě britské královské rodiny.

Princ Harry, známý sportovec a voják, který neváhal například dvakrát navštívit bojová pole v Afghánistánu, všechny překvapil, když slavnostně otevřel letošní maratónské expo a aktivně se zapojil také za přepážkou.

Kolem 40 000 účastníků si užije jeden ze závodů Velké šestky přesně šest dní po jiném maratónu s velkým M ‒ Bostonu. Očekává se, že jak Rytíř komandér Řádu královny Viktorie, Jeho královská Výsost princ Henry z Walesu, tak Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu, baron z Carrickfergusu a Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge budou přítomni přímo na trati největšího závodu svého druhu v zemi a budou povzbuzovat jeho účastníky.

Nutno ovšem podotknout, že v tomto případě existují i jisté komické souvislosti. Pokud jste se někdy divili, jak může nějaký závod měřit proboha! 42 195 metrů, když se jinak běhá na násobky tisícovek metrů, pak vězte, že na vině je právě britská královská rodina. Původní délka závodu se několikrát měnila, když ještě například do roku 1906 činila krásných 40 kilometrů. Prodloužení na 42.195 km si vyžádala královská rodina, aby mohla ze své lóže na stadionu pohodlně shlížet na vítěze závodu.

Uvítali byste také podobnou službu od našich nejvyšších představitelů?
Ano, i nějakou koblihu k tomu.
75,8 %
Nevím, zda by to bylo vzhledem k jejich postavení vhodné.
4,6 %
Ne, už nám slouží dost jinak.
19,6 %
Celkem hlasovalo 917 čtenářů.

Reklama

Související témata: