Hlavní obsah

Tak tohle se třem pruhům moc nepovedlo!

„Víc drsný, víc adidas,“ řekl si asi někdo od hlavního sportovního sponzora známého maratónu v americkém Bostonu a čtyři roky po tragických událostech, při nichž zemřeli tři lidé a necelé dvě stovky dalších byly zraněny, přišla účastníkům do mailu zpráva s předmětem hlásajícím: „Gratulace, přežil jsi Bostonský maratón!“ Špatný vtip? Arogance? Naprostá sociální otupělost, nebo jen trestuhodná neznalost?

Foto: Profimedia.cz

Bostonský maratón měl letos už 121. ročník.

Článek

Bostonský maratón patří do takzvané Velké šestky World Marathon Majors a je tak bezpochyby jedním z nejprestižnějších maratónů světa. Běhá se už od roku 1897 a byl inspirován prvními novodobými olympijskými hrami. Koná se vždy třetí pondělí v dubnu na „Den patriotů". Pravidelně se jej účastní přes dvě desítky tisíc běžkyň a běžců a podle kvalifikovaných odhadů jej naživo v ulicích města sleduje přes půl milionu diváků.

V roce 2013 se tento svátek sportu stal terčem teroristického útoku. Dva bratři, legální kavkazští přistěhovalci žijící v USA posledních dvanáct let, nastražili do cíle závodu dvě bomby vyrobené z tlakových hrnců a naplněné hřebíky a dalšími kovovými předměty. Zraněním podlehl osmiletý chlapec, 23letá studentka a 29letá vedoucí restaurace. Mnoho dalších lidí bylo vážně zraněno. Teroristé na útěku připravili dále o život jednoho z policistů.

Přežít jakýkoli maratón je skvělé, dalo by se říci s trochou nadsázky. Je ovšem otázka, zda jsou takové narážky přiměřené i na takových závodech, jakým je Boston. Mnoho účastníků pondělního závodu jen nevěřícně kroutilo hlavou a neváhalo kritizovat e-mail na sociálních sítích nebo přímo u zdroje. Firma byla donucena zveřejnit omluvu za necitlivou formulaci. Její mluvčí uvedl, že „Boston Marathon je jednou z nejvíce inspirativních sportovních akcí na světě. Každý rok si touto akcí připomínáme naději a odolnost běžecké komunity".

Jak byste na podobný e-mail reagovali vy?
Asi by mě historické pozadí události ani nenapadlo.
62,5 %
Trochu by mne to zarazilo.
19,6 %
Považoval/a bych to za hrubé a necitlivé.
17,9 %
Celkem hlasovalo 897 čtenářů.

Reklama

Související témata: