Hlavní obsah

Mladík zdrtil zkušeného profesionála. Zdravotně je teď na maděru

Šestadvacetiletý Joe McConaughy překonal rychlostní rekord v proběhnutí Apalačské stezky na východě Spojených států amerických. Zpráva je o to zajímavější, že se mladíkovi bez podpory zvenčí podařilo o celých 10 hodin zdrtit předchozí rekord Karla Meltzera z minulého roku. Ten měl k dispozici profesionální podpůrný tým. McConaughy dorazil ve značně zdevastovaném stavu, přesto už přemýšlí o dalších výzvách.

Foto: facebook J. McConaughy

Tam někde v dálce se skrývá cíl.

Článek

Na své dlouhé cestě si mnohokrát vyvrtnul kotník, na nejrůznějších místech těla se odřel až do masa, mnohokrát jej pobodaly vosy, musel čelit bolestem zad i rozsáhlých puchýřů nebo také rhabdomyolýze, při níž se do krve uvolňují škodlivé proteiny z poškozených svalových struktur, což může následně poškodit ledviny. Není tak divu, že rekonvalescence z přestálého dobrodružství stojí vytrvalce stejně sil jako výkon samotný.

A jak tedy vypadá nový světový rychlostní rekord v překonání Apalačské stezky (The Appalachian Trail)? Nejlepší zaznamenaný čas historie má hodnotu 45 dní, 12 hodin a 15 minut. V průměru tak ultramaratonec musel denně urazit přes 77 kilometrů den co den po dlouhých šest a půl týdne. Celá Apalačská stezka měří dohromady 3541 kilometrů, překonává 14 států USA a zahrnuje 152 400 metrů kumulovaného stoupání. Správci tohoto oblíbeného trailu přitom doporučují turistům, aby si rezervovali pět až sedm měsíců na její pěší překonání.

 

45d12d15m - a new self supported and overall Fastest Known Time record on the #appalachiantrail. Greetings from the top of Katahdin at 6:38pm where I was greeted by 70 mile winds, hail, rain, mist, endless boulder scrambles, @kekiracofe and @josh.katzman. After a 37 hour push, i managed 110.8 miles straight to do what I had to do, more than I have run at once by almost 50 miles. I honestly don't know what to say. I'm am in shock and pain, joyful and thankful, humbled and tired, in disbelief and exhilaration. I will be forever perplexed and appreciative of what the wilderness brings out in myself and others. I hope anyone watching is at least inspired to become more involved in the outdoors. Every day has been a battle, but I am very thankful to be safe and have accomplished my dream ever since the PCT. I've had a lot of time in my own thoughts, and what I took away most from this journey is community. It is the people you love and who surround you who provide the greatest joy. It really took a village. I want to give a heartfelt thank you to my lovely girlfriend, Katie, my parents and the Katzmans who came to the start/finish, friends and family who I have HEAVILY leaned on, hikers, trail angels and the trail community who have given me everything from sloppy Joe's to an extra set of batteries to allow me to run through the night, @anishhikes and @meltzerkarl for pushing the FKT record, @efnorthamerica and @efcollegebreak for being an awesome company and letting me take time off work to pursue my dreams, to @heartbreakrunco, @brooksrunning, @palantepacks, @mountainlaureldesigns, and @cieleathletics to help me get here, and everyone who has followed or watched or commented. I've been brought to tears and laughter even though I may have never met you. Thank you all, Stringbean out. OOHYEAH!

Příspěvek sdílený Joe McConaughy (@thestring.bean),Zář 1, 2017 v 6:30 PDT

Celý McConaughyho běh byl nesupportovaný. To znamená, že si vše musel sám nést na zádech v batohu. Oblečení, spacák, stan, lékárničku a zásoby na tři až čtyři dny. Jídlo a pití doplňoval hlavně v turistických chatách po cestě. Jeho hlavní složkou potravy byly sušenky s náplní, mix sušeného ovoce a ořechů, proteinové tyčinky a také „kouzlo stezky", jak sám běžec označuje dary od spřátelených duší po cestě. Zcela soběstačný byl rekordman také v otázkách sponzorů nebo podpůrného týmu.

Srovnání se supportovaným výkonem Meltzera jde samozřejmě „přes kategorie". Zatímco jeho nesrovnatelně snazší výkon i přesto McConaughy překonal, pak předchozí rekord ve stejné kategorii doslova rozdupal na prach: Byl rychlejší hned o devět dní! Celá cesta končí výstupem na horu Mount Katahdin v nejsevernějším státě USA Maine, kam McConaughy dorazil po 37 hodinách nonstop v poslední své etapě o délce 178 kilometrů. Na vrcholu hory už na něj čekala jeho přítelkyně a jeden z kamarádů. Po společném sestupu z hory následovaly neskutečné bakchanálie v luxusní restauraci.

Samotného běžce už v průběhu projektu několikrát na sociálních sítích podpořil i profesionální vytrvalec Meltzer a přál mu mnoho zdaru v překonávání svého vlastního rekordu. McConaughy má teď v plánu navštívit několik lékařů specialistů kvůli nepříjemnému zatuhnutí levého kotníku a holeně. Nechá si prohlédnou i koleno, kde si, jak se obává, přetrhl vazy.

Imponuje vám takový výkon?
Ano, beze všech pochybností je skvělý.
85,1 %
Nevím, možná je to masochista.
10,4 %
Ne, je příliš mladý na to, aby si takhle nakládal.
4,5 %
Celkem hlasovalo 3442 čtenářů.

Reklama

Související témata: