Hlavní obsah

Podíval se do ústí hlavně. Z přepadení joggerky sešlo

Ve Spojených státech amerických se poslední dobou šíří strach z napadení běžkyň. Stále častěji se začaly objevovat případy, kdy se běhající ženu za ranního rozbřesku či večerního šera pokusil někdo přepadnout. Dopadení podezřelého a jeho pozdější pozitivní identifikace přináší trochu více jasu do ztemnělých parků a na odlehlé traily. Zároveň ovšem indicie naznačují, že jedním podezřelým celá věc nekončí.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že americké běžkyně mohou být o trochu klidnější.

Článek

V Texasu byl zadržen podezřelý ze sexuálního napadání běžkyň. Policie zadržela 22letého bílého muže v blízkosti místa, kde již k několika napadením došlo. Jde pravděpodobně o bezdomovce. Muž byl zadržen v souvislosti s posledním incidentem z 15. září, kdy byla ve tři čtvrtě na šest ráno napadena mladá běžkyně na trailu u jezera Lady Bird Lake, který je mezi zdejšími běžci velmi populární. Muž ženu napadl zezadu, strhl ji k zemi a snažil se ji sexuálně zneužít.

Žena ovšem následovala doporučení americké policie a velmi aktivně se bránila, zároveň křičela o pomoc. Jiný běžec zaslechl volání a okamžitě přispěchal na pomoc. Jeho obětavé nasazení bylo podtrženo také faktem, že měl u sebe silnou svítilnu a krátkou střelnou zbraň. Pod pohrůžkou jejího použití se dotyčný snažil násilníka zadržet na místě, ten však uprchl. Mezitím se na scéně objevil třetí běžec.

Díky svědkům a jejich detailnímu popisu pachatele byl podezřelý muž později zadržen policií. „Jsme velice vděční za tyto běžce, kteří zastavili a svému spoluobčanovi pomohli," řekl zasahující policejní důstojník. Po zatčení podezřelého z trestného činu se ukázalo, že na svém kontě má podobných záležitostí už více.

Poslední atak následoval krátce po napadení jiné ženy v americkém Austinu nedaleko školního areálu. Bohužel se ukázalo, že toto přepadení nemá na svědomí tentýž muž a zadržením jednoho podezřelého tak v Austinu nebude znovu nastoleno bezpečí.

V běžecké komunitě vedlo několik posledních útoků k velké ostražitosti. I tomu lze zřejmě přisuzovat skutečnost, že poslední případ mohl být tak rychle vyřešen – právě i díky velmi dobré připravenosti dalšího běžce pohybujícího se nedaleko. Policie důrazně doporučuje běžkyním, aby na své tréninky vyrážela alespoň ve dvojici. Vzhledem k obrovské hustotě nejrůznějších tréninkových klubů a podobně prý není problém zapojit se do některé z běžeckých skupin během několika minut.

Reklama

Související témata: