Hlavní obsah

TEST: Čelovka Fenix HL10 ‒ malý skřítek s gigantickými vlastnostmi

René KujanSport.cz

Zatím nejmenší a nejlehčí svítilnou značky Fenix, jaká se kdy dostala do našeho redakčního testu, je HL10. Miniaturní, jednoduchá, lehká, ale přitom spolehlivá, odolná a nutno říci, že také designově povedená. Tak by se dala jednoduše charakterizovat drobná čelová svítilna, kterou oceníte při běhání, ale i mnoha jiných příležitostech.

Brutální test čelové svítilny Fenix HL10. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Snahou výrobce bylo evidentně poskytnout co možná nejlehčí a nejkompaktnější čelovku, ovšem ne za cenu napájení nějakou nepříliš standardní baterií. Naopak. O dodávky energie se tady stará jeden z nejpoužívanějších, a tudíž nejdostupnějších formátů ‒ AAA, nebo také „mikrotužková" baterie, chcete-li. Přímo v zakoupeném balení najdete také jednu alkalickou baterii tohoto typu. Lze samozřejmě použít také dobíjecí NiMH nebo lithiovou variantu. S posledně jmenovanými dosáhnete nejlepší výdrže a zároveň i největší odolnosti proti extrémním teplotám.

Jednoduchá svítilna oplývá třemi stálými světelnými režimy, které se přepínají pomocí hlavního vypínače. V závislosti na použité baterii může v nejnižším režimu (4 lumeny) čelovka svítit až 26 hodin, na střední (30 lumenů) 3 a čtvrt hodiny a na nejvyšší režim s obstojnými 70 lumeny 1 hodinu.

Reálná odolnost je mnohem vyšší než certifikovaná

Jak je u Fenixu dobrým zvykem, tělo baterky je celokovové, z tvrzeného leteckého hliníku se standardní matnou černou povrchovou úpravou. U HL10 jsou navíc k dispozici ještě další dvě barevné varianty, a to zlatá a světle fialová. Robustní tělo zajišťuje celkovou vysokou odolnost svítilny. Výrobcem garantovaná a certifikovaná odolnost činí na ponoření 2 metry hloubky pod vodní hladinou a 1 metr výšky, pokud jde o pád na tvrdý podklad. Jak ale vidíte z našeho testu, její odolnost je reálně na mnohem vyšší úrovni.

EXTRÉMNÍ TEST
Zapnutou baterku jsme ponořili do vody a nechali přes noc v mrazáku. Ještě po osmi hodinách pobytu v mrazu svítila, pak zřejmě nevydržela alkalická baterie. (Tatáž, kterou jsem používal tři týdny. Proti mrazu jsou mnohem odolnější lithiové baterie.) Po 24 hodinách v mrazáku byla čelovka vysvobozena a svržena z výšky devíti metrů na žulovou dlažbu. Jak vidíte sami, nejen že náraz přežila bez vnějších následků, ale následně s novou baterií bez problémů svítila.

Tělo je standardně válcové a jen o málo větší než samotná mikrotužková baterie. Hlavní a jediný vypínač a zároveň přepínač je umístěn na horní straně. Na dolní straně najdeme šroubovací víčko krytu baterie těsněné gumovým O-kroužkem. (Jeden náhradní najdete také v základním balení.) Pootočením víčka o pouhou půlotáčku zajistíme odpojení svítilny od zdroje a zabráníme tak nechtěnému rozsvícení a vybití baterky například v kapse nebo batohu. Vinutí závitu je navíc dostatečně hluboké, takže i použití tohoto „bezpečnostního zámku" nijak neovlivní vodotěsnost bateriového pouzdra. Obruba víčka v sobě nese malý otvor, kterým můžeme v případě potřeby prostrčit bezpečnostní šňůrku nebo malý nerezový kroužek na klíče, který je rovněž součástí balení.

Tělo svítilny je nacvaknuté v odlehčené, avšak pevné a odolné plastové základně, což s sebou přináší několik výhod. Jednou z nich je zjednodušení a odlehčení celé konstrukce. Další spočívá ve vysoké variabilitě směrového natáčení světelného kuželu, které obnáší přes 100° (využitelný rozsah, jinak obnáší plných 360°). Hliníkovou svítilnu lze ze základny vyjmout a používat samostatně jako miniaturní ruční svítilnu, jako přívěšek na klíče, ale dokáže i samostatně stát a poskytovat stacionární zdroj světla. Ne nadarmo si HL10 na mezinárodním poli odnesla také ocenění na ISPO Award pro sezónu 2016/2017 v segmentu Outdoor.

Porotce kromě jiného zaujal netradičně řešený reflektor. Speciální optika vytváří ve spolupráci s LED Philips LXZ2-5770 s životností 50 000 hodin široký, plynulý kužel světla, u nějž díky chytrému a jednoduchému řešení můžete volit mezi ostrým nebo rozptýleným světlem. Kroužek z čirého plastu chránící samotnou diodu slouží totiž zároveň jako otočný difuzér.

PLUSY
odolná vůči vodě i nárazu
lehoučká a kompaktní
skvělý design s možností volby ostrého nebo difuzního světla
záruka 5 let
tři světelné režimy
napájení dostupným typem baterie
bezpečnostní zámek proti nechtěnému vybití baterie
MÍNUSY
někomu může vadit slabší výdrž (možno zvolit například námi testovaný model HL60R či HP12)
CENA
759 korun

Svítilna má také dobrou elektroniku, která si pamatuje naposledy zvolený režim. Do toho automaticky přepíná po dalším rozsvícení. Má také ochranu proti přehřátí a standardem se u Fenixu stala i automatická regulace konstantního jasu. Po nacvaknutí do základny můžete svítilnu použít jako standardní čelovku. Čelenku tvoří 16mm pružný gumový pásek světle modré barvy s logem výrobce. Jeho délku lze upravovat jednoduchou přítlačnou sponou. Celková váha čelovky tvoří pouze 33 gramů (bez baterie).

Shrnuto a podtrženo

Čelovka je svými rozměry určena především pro kratší výběhy. Vzhledem k tomu, že v opravdu temném lese využijete její plný výkon, bude vhodná pro tréninky nebo závody do jedné hodiny. Střední výkon využijete, budete-li se pohybovat v částečně osvětleném prostředí a vlastní baterkou si budete potřebovat pouze „přisvítit". Nejnižší režim je dobrý pro hledání klíčů a klíčové dírky zámku hlavních dveří, zavazování tkaniček a podobně.

Vlastnosti HL10 ale velmi oceníte i v případě dlouhých a náročných závodů. Velmi často zde totiž organizátoři v rámci povinné výbavy vyžadují záložní baterie či dokonce záložní světelný zdroj. A právě lehká, a přitom odolná HL10 je pro takové účely ideální. Sám jsem ji používal jako záložní čelovku v rámci projektu Cesty na vrchol. Věrně a bez problémů sloužila po celé tři týdny, aniž by bylo třeba měnit baterii.

Připraveno ve spolupráci s Kronium.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Fenix HL10

Reklama