Hlavní obsah

TEST: Boty Reebok Zprint 3D ‒ poslechněte si za málo peněz hodně dobré muziky!

René KujanSport.cz

Málokdy se stane, že se vám do ruky dostane výborná bota za velmi rozumnou cenu. Otestovali jsme nové boty s výrazně trojdimenzionální podrážkou unikátní stavby a byli jsme opravdu mile překvapeni. Podrážka, jakou svět neviděl, za cenu, jakou svět nečekal?

Foto: Reebok.com

Boty Reebok Zprint 3D mají čím oslovit.

Článek
Fotogalerie

Zprint 3D je už od pohledu lehká, rychlá bota. Že se v něčem výrazně liší od desítek podobných běžeckých bot, zjistíte hned po jejím prvním nazutí. Výrobce se na různých místech obuvi nebál experimentovat a odvaha přinesla dobré ovoce.

Na první omak je svršek boty z těch odolnějších. Je částečně šitý, částečně svařovaný. Materiál působí, že něco vydrží. A několik desítek testovacích kilometrů nejen po cestách, ale i lesních a polních pěšinách dává tomuto dojmu zapravdu. Tužší materiál v oblasti nártu, který nohu v botě stabilizuje, nese čtyři nebo pět síťovaných okének z každé strany pro dobré odvětrávání. Pata je vyztužena středně tuhou podkovou. Špičku podélně chrání navařený pásek tužší gumy. Zevnitř působí svršek kompaktně a také velice solidním, odolným dojmem. Není opolštářovaný nejměkčí pěnou, ale o spartánské tvrdosti také nemůže být řeč.

Jazyk plynule vystupuje z materiálu svršku, čímž nás výrobce ušetřil dření minimálně jednoho dalšího švu. Komfort je na tak tenký a příliš nevyměkčovaný materiál více než dobrý. Šněrování zabezpečují standardní tkanice plochého průřezu. Zde není potřeba, aby procházely očkem v jazyku. O jeho stabilní pozici se stará už samotná konstrukce.

Nejzajímavější na celé botě je ovšem podrážka. Tady teprve poznáte, co to znamená 3D. Do tužšího rámce z tvrdší dolíčkované gumy je vsazen měkčí pás tvořený nahusto nasázenými kruhovými špunty, které jsou zářezy rozdělené na čtvrtiny. Každý špunt má navíc svou vlastní výšku podle toho, v jaké části podešve se zrovna nachází. Celek tak kopíruje rozložení hmotnosti na běžcově chodidle.

Už při prvním vklouznutí do Zprint 3D pocítíte něco jiného, příjemného, zajímavého. Jako byste se zrovna vznášeli na nějakém zvláštním přízemním obláčku. Zkrátka pocit lehkosti, který jste získali prvním pohledem na obuv, se po nazutí ještě umocňuje. Podrážka překvapivě dobře drží na nejrůznějších podkladech, dokonce i mokrých. Kde doposud selhala, bylo pouze jinovatkou namrzlé dřevo a kameny. (Tam ale selhávají všechny boty, které nejsou osázeny hřeby.) Do takového terénu bota samozřejmě není určena, tam jsem pobíhal pouze ze studijních důvodů.

PLUSY
lehká a svižná, rychlá bota
odolné materiály s dlouhou výdrží
stabilní a pohodlný došlap díky 3D podrážce
MÍNUSY
žádné reflexní prvky
užší špička
CENA
1749 korun

Díky poměrně nízkému profilu a 3D mapování podrážky je běh, či vlastně spíše „jízda", velmi pohodlná, rychlá a stabilní. Rychlé změny povrchu nebo směru běhu nevyvedou Zprint 3D z rovnováhy. Výrobce je doporučuje hlavně na rychlé tréninky či závody do pěti kilometrů. Mně ale vyhovovaly i při rychlejším tréninku nad 20 kilometrů. Nedivím se, že běžci v cizině si od tohoto modelu klidně kupují více párů najednou. Poměr cena/výkon tady vychází opravdu hodně solidně. Jediné, co bych na botě případně subjektivně změnil, je její šíře ve špičce. Pro mne je poněkud užší.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Reebok Zprint 3D

Reklama