Hlavní obsah

5 cest, jak být rychlejší běžec, a přitom neuběhnout ani metr

Běžci jsou většinou známí dříči. Dokonce se prý ukazuje, že jsou i lepšími zaměstnanci ‒ jsou cílevědomí a zároveň vědí, že nic není zadarmo a je třeba na tom pracovat. Neustále se vylepšují postupy a techniky běžeckých tréninků, ale také vybavení nebo stravovací doporučení či nejrůznější doplňky. I proto se třeba maratónské časy stále zlepšují. S časem, se kterým se na začátku vyhrávaly novodobé olympijské hry, byste dnes patřili mezi lepší hobíky. Pokrok zkrátka nelze zastavit. Stále je co zlepšovat. A někdy i bezpracně. Přesvědčte se!

Foto: Icebreaker.com

Jak být rychlejší? Někdy třeba pomůže i neběhat.

Článek

Obouvejte zlehka

Ano, lehčí boty jsou také jednou z možných odpovědí. Profesionální závodní botky bývají lehké jako spánek lidí s černým svědomím, proč tedy profesionály nenapodobit, zvláště když to v důsledku znamená méně dřiny? Že na pár gramech nezáleží? Zkuste si to vynásobit. Kupříkladu maratón má 42 195 metrů. Řekněme, že máte krok 1 metr dlouhý, ať se to dobře počítá. Už úspora jednoho gramu představuje v reálu 1g×42195=42,195 kg. Zkuste si dát na záda třeba ledničku a běžet. A pak ji zahodit a běžet. Je to rozdíl, viďte? A teď si představte, že změnou obuvi můžete ušetřit i několik set gramů na páru. Vědecké výzkumy dávají naší selské úvaze zapravdu: Úspora 100 g vygeneruje 1 % zlepšení výkonu. Zlepšíte se ‒ a nesetřete s čela ani kapku potu navíc.

Vytuňte si uši

Další výzkumy potvrzují stále známější věc: Dobří běžci mají kadenci kroků kolem 180, případně vyšší. Nejjednodušší způsob, jak ji kontrolovat, dosáhnout, udržet, je poslouchat při běhu hudbu s rytmem o stejné frekvenci. Krok se rychle sladí s muzikou a vy pádíte jako křepký důchodce do hypermarketu, kde mají zrovna slevy. Muzika bude fungovat nejen jako metronom určující tempo, ale také jako další motivační faktor. Dle psychologů může oblíbená hudba působit také tlumivě vůči bolesti a únavě.

Odhoďte přebytečná kila

Co platí o botách, platí znásobeně i pro naše tělesné zásoby (tuku). Odhoďme je! Je jasné, že tady už to trochu námahy bude chtít a že to není tak jednoduché jako koupit si lehčí boty. Ale třeba jen stačí přestat se zbytečně přecpávat. Každý běžec má svou optimální závodní váhu závisející na mnoha biologických faktorech. Pokud měříte 170 centimetrů a máte přes 90 kilo, je jasné, že tu něco přebývá. Na druhou stranu ale nemusíme všichni vypadat jako reklama na práci v uranových dolech. Nejsme žádné vyzáblé modelky s anorektickými problémy! Po určitou hranici je dobré nějaký ten polštář nechat zmizet (všimněte si, že běh je levnější než liposukce) už jen pro ty zdravotní benefity, ale za rozumnou hranicí s ubývajícími kily problémy už zase přibývají.

Před závodem se pořádně zahřejte

Předzávodní, ale i předtréninkový warm-up mnozí podceňují. Všichni víme, že motor automobilu potřebuje dosáhnout určitou teplotu, aby pracoval optimálně. Úplně stejné potřeby má v tomto směru naše tělo. Zahřejme jej, než se dáme do svých životních výkonů! Optimální prokrvení, prohřátí svalů a jejich příprava na výkon může být v konečném důsledku určující, zda závod vůbec dokončíme.

Přestaňte běhat!

Toto je rada určená hlavně těm, kteří už nyní pilně trénují, absolvují naplánovanou kilometráž, někdy i více, pracují na své rychlosti, vytrvalosti, hrají si s úpravou stravy, se stopkami v rukou usínají i se probouzí a odpovídající výsledky nikde. Jejich problém je přetrénování. Pokud máte stejné symptomy, dejte si od běhání chvíli pauzu. Vzpomeňte třeba na ultramaratónské božstvo Yiannise Kourose. Ten prý neběhal celé tři měsíce v roce!

Reklama

Související témata: