Hlavní obsah

Běhání naboso I. - Jak začít?

René KujanSport.cz

Vlna minimalistické obuvi spuštěná nejspíše knihou Born to run/Zrozeni k běhu už se definitivně převalila i přes naše území a pokračuje neznámo kam. Nyní masivně nastupují boty zcela opačného ražení, takzvané „maximusky“ s velmi tlustou až obézní podrážkou. Nechme ale módní výstřelky obuvnického průmyslu i s jejich vlnami plavat a pojďme se zamyslet nad během naboso jako takovým. Je zdravý? Je přirozený? Může nám být užitečný?

Foto: Profimedia.cz

Běh naboso - evolučně vzad, výkonnostně vpřed!

Článek

Třikrát ano, pravím vám. Běhání naboso je přirozená věc. Dokonce i v dnešní době chodí a běhá velká část obyvatel této planety naboso nebo jen s minimem ochrany chodidel. Lidské tělo je na něco takového od přírody stavěné. Moderní člověk se ho ovšem snaží přeučit na obuv v podstatě od narození. "Hlavně aby nám miminko nenastydlo!" "Potřebuje botičky, aby se naučilo správně chodit!" "Bez botiček by si určitě něco udělalo!" Zkuste ale zalovit trochu v historii. Najděte si třeba v rodinném albu školní fotografie svých dědů a babiček.

Zkusil jsem to. Moje babička má ze školy krásné ročníkové fotky se spolužáky. Před čerstvě nabílenou budovou stojí chlapci ve vkusných oblecích, děvčata oděna do slušivých šatiček – a ani jeden z nich nemá na památeční fotografii vůbec žádné boty. „Pak to vzal do rukou jistý nejmenovaný podnikatel a prohlásil, že všechny lidi obuje. Podařilo se a my jsme si ani nevšimli, že boty nám odstřihly přísun jistých informací, na které země člověka po tisíciletí upozorňovala. Obuv je pro lidský organizmus podobný šok, jako kdyby vám někdo přelepil skla brýlí téměř neprůhledným papírem," dodává Anton Gúth, přednosta Kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie na Krásnej Hôrke.

Zkusme se ale na lidské chodidlo podívat například prizmatem neurologie. Lidské chodidlo je poseto nervovými zakončeními, jejichž hustota je srovnatelná pouze se dvěma dalšími částmi našeho těla ‒ s dlaněmi a obličejem. Abychom pochopili, co se přesně stane s chodidlem, zavřeme-li jej do boty, můžeme provést zcela adekvátní a relevantní pokus na horních končetinách: Navlékněte si ruce do ponožek a převlékněte si přes ně třeba úzké kožené palčáky tak, aby téměř znemožňovaly jakýkoli pohyb prstů. A užívejte si to po celý den, po celou dlouhou dobu, kdy máte na nohou boty. Výsledkem je omezená hybnost, otupělost, nedostatek hmatového kontaktu s okolím. A toto provádíme svým nohám prakticky každý den.

Jak začít s běháním naboso? Nejlépe je asi začít pouze chůzí. „Princip přivykání na chodidlo neopatřené obuví je stejný jako při otužování. Nejlepší je začít v letních měsících – třikrát do týdne po pěti minutách. Nejlépe ráno, v trávě, ještě za rosy se procházet bez bot a ponožek. My s manželkou chodíme bosí i po sněhu," říká Július Pataky. On po něm navíc i běhá. A maratony naboso provozuje už dlouhá dvě desetiletí. Není zdaleka sám. Když se začnete o bosý běh trochu zajímat, zjistíte možná, že podobný přístup k obuvi není ani náhodou ojedinělý. Tak třeba už v roce 1984 překonala ženský světový rekord v běhu na 5000 metrů mladá jihoafrická dívka běžící naboso Zola Buddová. A věděli jste, že naboso běhá třeba i Pamela Anderson nebo Cameron Diaz?

Dnes už v podstatě na každém velkém maratonu střetnete větší množství barefootových i několik bosých běžců. Potkal jsem už i takové, kteří běhají bez bot třeba i závody na 24 hodin nebo si zaběhnou bosý maraton v zimě, kdy rtuť teploměru už dávno opustila plusové hodnoty. Ale o těch třeba zase příště. Teď je důležité začít. S rozmyslem, postupně, pozvolna, ale začít.

Autor má za sebou naboso 1x maraton, 2x půlmaraton po pražské dlažbě a nespočet kratších běhů na nejrůznějších místech za nejrůznějších podmínek.

Reklama

Související témata: