Hlavní obsah

Švédsko - Česko 1:0 PPŠvédové rozhodli bitvu v prodloužení. Český sen o Kataru se rozplynul

Aktualizováno

Tenhle konec bolí. A moc. Sen o účasti na letošním mistrovství světa v Kataru je fuč. Čeští fotbalisté statečně vzdorovali v barážovém semifinále Švédům, poslali zápas do prodloužení, sto devět minut se drželi, jenže nakonec v nabité Friends Areně padli 0:1. Rozhodla svižná akce ze začátku 110. minuty. Domácí prolétli středem hřiště, střídající Robin Quaison si narazil s Alexandrem Isakem a zblízka prostřelil Tomáše Vaclíka.

Souhrn utkání Švédsko - Česko v baráži o fotbalové MS. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Dominik Hejbal, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jaroslav Šilhavý využil všech šest střídání. Příspěvek z pořadu Přímák.

Jaroslav Šilhavý vybral pro duel se Švédskem neobvyklé rozestavení. Příspěvek z pořadu Přímák.

Solna (od našeho zpravodaje) - Trenér Jaroslav Šilhavý překvapil. Při personální kalamitě a především při četných absencích v defenzivních řadách sáhl k rozestavení se třemi stopery, vedle sebe se poskládali David Zima, Jakub Brabec a Tomáš Holeš. Teď se bude hodně propírat jeho pozice, předseda asociace Petr Fousek ji bude se svými kolegy po opadnutí emocí řešit, ale je otázka, jestli kouč u týmu vydrží.

Český tým se rval. Že by přišel zaňdour, bránění a čekání na jednu šanci? Ani náhodou. Po rozkoukávací desetiminutovce v zápase, před jehož začátkem letěla podpora v podobě vlajek a vzkazů na Ukrajinu, se národní tým rozpohyboval k sympatickému výkonu.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Švédský brankář Robin Olsen likviduje centr před Janem Kuchtou.

Už v 10. minutě se zavlnila švédská síť z boku po tečované střele Tomáše Součka. O minutu později dokonce vstřelil gól Jan Kuchta, který na hrotu zdatně zastupoval nedoléčeného Patrika Schicka. Jenže anglický sudí Michael Oliver jeho zásah neuznal.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský fotbalový reprezentant Dejan Kulusevski se snaží poslat míč před českou branku v utkání play off o MS 2022. Zasáhnout stihl obránce Jakub Brabec.

Viděl faul. Jaký? Možná pískal střet Brabce s Victorem Lindelöfem, po němž kapitán Seveřanů teatrálně padl k zemi. Možná se mu nezdál Kuchtův skluz před gólmanem Robinem Olsenem, český útočník byl ale od soupeře dost daleko. Sudí u videa Oliverův verdikt potvrdili. „Za mě regulérní gól," divil se ve studiu ČT bývalý útočník Luděk Zelenka.

V 18. minutě střílel Hložek do připraveného Olsena, za devět minut sparťanskému ofenzivnímu univerzálovi servíroval míč do tutové pozice Kuchta, ale na poslední chvíli výtečně zasáhl Joakim Nilsson a ukopl balon do zámezí.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Český fotbalový reprezentant Antonín Barak sleduje akci Švéda Alexandera Isaka během utkání play off o MS 2022.

Švédové nespustili čardáš, který se čekal. Složitě se probíjeli bílým obranným lesem, pár nebezpečně vypadajících akcí rozjeli, ale čeští obránci stačili zasahovat. A když se Dejan Kulusevski dostal do nadějné pozice, netrefil bránu.

Domácí se nemohli opřít o vykartovaného legendárního střelce Zlatana Ibrahimovice, jenž sledoval utkání z tribuny. Scházel asi víc, než sami čekali. Když se objevil na obrazovce, stadion bouřil.

Tribuny zklamaně vydechly v 79. minutě, kdy Tomáš Vaclík bravurně lapil hlavičkový pokus Mattiase Svanberga. Už v nastavení normální hrací doby měl obrovskou šanci Milan Havel, ale balon dobře netrefil. V prodloužení byli lepší Švédové a urvali tam těsnou výhru.

Semifinále play off kvalifikace o postup na MS 2022 ve fotbale v Solně:
Švédsko - Česko 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branka: 110. Quaison. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Nilsson, Claesson, Ekdal, K. Olsson, Karlström - Holeš, Zima, Souček, Matějů.
Švédsko: Olsen - Danielson, Nilsson, Lindelöf, M. Olsson (61. Bengtsson) - Claesson (61. Quaison), K. Olsson (107. Karlström), Ekdal (72. Svanberg), Forsberg (115. Elanga) - Kulusevski, Isak (115. Helander). Trenér: Andersson.
Česko: Vaclík - Zima, Brabec, Holeš - Masopust (76. Havel), Barák (90.+2 Krejčí), Souček, Sadílek (90.+2 Sýkora), Jankto (76. Matějů) - Kuchta (83. Pekhart), Hložek (111. Lingr). Trenér: Šilhavý.
Další zápasy baráže o MS 2022 najdete ZDE.
Oznámkujte výkon české fotbalové reprezentace za barážový zápas o postup na MS 2022 ve Švédsku (jako ve škole 1-nejlepší, 5-nejhorší).
1
4,6 %
2
24,8 %
3
42,9 %
4
18,3 %
5
9,4 %
Celkem hlasovalo 9213 čtenářů.

Reklama

Související témata: