Hlavní obsah

Itálie - S. Makedonie 0:1Senzace v bojích o MS! Itálie padla s outsiderem, na šampionátu si nezahraje

Fotbalisté Severní Makedonie senzačně zvítězili v Palermu 1:0 nad úřadujícími mistry Evropy Italy a postoupili na úkor favorita do finále play off o mistrovství světa. Jedinou trefou rozhodl ve druhé minutě nastavení útočník Aleksandar Trajkovski. Italové prohráli doma v kvalifikaci MS poprvé v historii a rovněž premiérově budou chybět na druhém světovém šampionátu za sebou.

Itálie senzačně vypadla v baráži o MS. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Dominik Hejbal, Sport.cz

 
Článek

Severní Makedonie vyzve v úterý v boji o postup Portugalsko, které si doma poradilo 3:1 s Tureckem. Ve finále je také Wales po výhře 2:1 nad Rakouskem, dvěma trefami se blýskl hvězdný Gareth Bale.

Italové v předchozích dvou kvalifikačních zápasech jen remizovali a nedokázali se prosadit ani proti velkému outsiderovi. Čtyřnásobní mistři světa soupeře přestříleli 32:4 a na rohy zvítězili 16:0, přesto v závěru vypálil z dvaceti metrů Trajkovski a poslal míč přesně k tyči. Makedonci tak navázali na šokující vítězství v kvalifikační skupině v Německu a přiblížili se své první účasti na světovém šampionátu. K postupu do Kataru musí uspět v Portugalsku, které po gólech Otávia a Joty směřovalo k jasnému triumfu nad Tureckem.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Ital Domenico Berardi (vpravo) v souboji s hráči ze Severní Makedonie.

V 65. minutě ale snížil Yilmaz a útočník Lille mohl dokonce v 83. minutě srovnat, z pokutového kopu ale neuspěl. V závěru tak přidal pojistku Nunez a Portugalci porazili Turky i v šestém vzájemném souboji v řadě.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Na Portugalce Dioga Jotu si "vyskočil" Özan Kabak z Turecka.

Wales přiblížil první účasti na mistrovství světa od roku 1958 kapitán a největší hvězda týmu Bale. Dvaatřicetiletý útočník Realu Madrid nastoupil k prvnímu zápasu od 15. února, přesto byl znovu klíčovým hráčem. V 25. minutě se trefil výstavní ranou z přímého kopu a po změně stran přidal křižnou střelou druhý zásah. Rakousko snížilo po vlastní brance Daviese, na vítězství Draků už se ale nic nezměnilo.

Wales neprohrál doma 17 zápasů. Na soupeře a termín finále play off si musí ještě počkat, semifinále Skotska s Ukrajinou je totiž kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu přeložené na červen.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Gólová radost fotbalistů Walesu.

Poláci remizovali v přípravě ve Skotsku

Fotbalisté Polska remizovali v generálce na finále play off o mistrovství světa 1:1 ve Skotsku. Obě branky padly ve druhém poločase, na trefu Kierana Tierneyho z 68. minuty odpověděl v nastavení z penalty Krzysztof Piatek. O postup na šampionát v Kataru se Poláci utkají v úterý v domácím prostředí se Švédskem, které udolalo 1:0 po prodloužení český výběr.

Foto: Lee Smith, Reuters

V souboji o míč (zleva) Billy Gilmour ze Skotska a Polák Jakub Móder.

Polsko postoupilo do finále play off přímo po vyřazení Ruska kvůli invazi na Ukrajinu. V klíčovém duelu mu ale možná bude chybět kanonýr Marseille Arkadiusz Milik, jenž střídal kvůli zranění už v 27. minutě.

Skotsko má semifinálový duel s Ukrajinou odložený na červen, a tak oba celky nastoupily během uvolněného termínu k přátelskému utkání v glasgowském Hampden Parku. Část výtěžku ze zápasu pošlou organizátoři na pomoc Ukrajině přes dětský fond UNICEF.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Bannery na podporu válkou zmítané Ukrajiny.

Semifinále play off o postup na mistrovství světa ve fotbale:
Skupina A:
Cardiff: Wales - Rakousko 2:1 (1:0)
Branky: 25. a 51. Bale - 65. vlastní Davies.
Skupina C:
Palermo: Itálie - Severní Makedonie 0:1 (0:0)
Branka: 90.+2 Trajkovski.
Porto: Portugalsko - Turecko 3:1 (2:0)
Branky: 15. Otávio, 42. Jota, 90.+4 Nunez - 65. Yilmaz.
Podrobnosti o utkání Švédsko - Česko najdete ZDE.
Přípravná fotbalová utkání:
Jerevan: Arménie - Černá Hora 1:0 (1:0)
Branka: 19. Bičachčjan. ČK: 83. Mkrtčjan (Arménie).
Priština: Kosovo - Burkina Faso 5:0 (2:0)
Branky: 3. Aliti, 23. Selmani, 53. Vojvoda, 68. Rashica, 75. Domgjoni. ČK: 68. Dabo (Burkina Faso, mimo hřiště).
Budapešť: Maďarsko - Srbsko 0:1 (0:1)
Branka: 35. vlastní Z. Nagy.
Glasgow: Skotsko - Polsko 1:1 (0:0)
Branky: 68. Tierney - 90.+4 Piatek z pen.

Reklama

Související témata: