Hlavní obsah

Portugalsko - Ghana 3:2SESTŘIH: CR7 má rekord! Velké turnaje umí, ale Afričané favorita řádně potrápili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Ronaldo (penalta) 1 : 0
73. Ayew 1 : 1
78. Felix 2 : 1
80. Leao 3 : 1
89. Bukari 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Portugalska ve svém úvodním utkání na mistrovství světa v Kataru přestříleli Ghanu 3:2. Všech pět branek padlo v duelu skupiny H až po hodině hry. V 65. minutě otevřel z penalty skóre Cristiano Ronaldo, který jako první v historii skóroval na pěti světových šampionátech. V 73. minutě srovnal André Ayew, ale za dalších pět minut vrátil mistrům Evropy z roku 2016 vedení Joao Félix a vzápětí přidal pojistku Rafael Leao. V 89. minutě už jen snížil další střídající hráč Osman Bukari.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Portugalsko - GhanaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Ghaňané prohráli s Portugalskem i ve druhém vzájemném zápase, jihoevropskému favoritovi podlehli i při svém předchozím utkání na světovém šampionátu v roce 2014. Celek z Pyrenejského poloostrova zvítězil v zahajovacím duelu na MS poprvé od roku 2006 a po třech neúspěších.

Portugalci po prvním kole vedou skupinu. V druhém utkání v Kataru změří v pondělí síly s Uruguayí, Ghanu čeká souboj s Koreou. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny.

Hvězdný fotbalista Cristiano Ronaldo na tréninku Portugalska na mistrovství světaVideo: Robert Neumann, Právo

V portugalské sestavě nechyběl kapitán Ronaldo, který na podzim většinou nepatřil do základní sestavy Manchesteru United a v úterý v anglickém klubu předčasně skončil. Sedmatřicetiletý pětinásobný držitel Zlatého míče mohl hned po 10 minutách skórovat, kolmici od Otávia ale špatně zpracoval a přes vyběhnutého brankáře už míč do sítě neprotlačil.

Největší hvězdy fotbalového MS? Příspěvek z pořadu PŘÍMÁK EXTRAVideo: Sport.cz

Ghaňané, kteří jsou coby 61. tým žebříčku FIFA nejníže postaveným účastníkem šampionátu, nastoupili s pěti obránci a v úvodním dějství příliš nepouštěli favorita do šancí. Po půlhodině Ronaldo dostal balon do sítě, ale americký sudí portugalskému kanonýrovi už předtím odpískal útočný faul.

Po přestávce Ghaňané zvýšili aktivitu a v 55. minutě po brejku vypálil po zemi kousek vedle Kudus. Portugalci, kteří v září v Lize národů zvítězili v Praze nad českým celkem 4:0, se v úvodu druhého dějství trápili a k vedení jim pomohla až penalta. Salisu ve vápně přistrčil Ronalda, sudí Elfath nařídil pokutový kop a sám portugalský kapitán v 65. minutě otevřel skóre.

Hvězdný kanonýr se prosadil vedle probíhajícího šampionátu také na mistrovstvích světa v letech 2006, 2010, 2014 a 2018 a osamostatnil se před čtveřicí hráčů, která se trefila čtyřech turnajích. Portugalci si zároveň připsali jubilejní 50. gól na MS.

Evropští favorité se po vedoucí trefě zatáhli a outsider je za to brzy potrestal. Kudus nejprve pálil jen do gólmana Costy, ale v 73. minutě se protáhl do šestnáctky a jeho přihrávku na malé vápno proměnil ve vyrovnání André Ayew.

Portugalci si hned za pět minut vzali vedení zpět. Za obranu si na Fernandesovu kolmici naběhl Félix a sám před brankářem nezaváhal. Za chvíli se navíc po další rychlé akci na hranici ofsajdu prosadil i střídající Leao, který se první trefy v národním A-týmu dočkal po třech minutách na trávníku. Asistenci si znovu připsal Fernandes, hrající 50. reprezentační zápas.

Zdálo se, že Portugalci v poklidu míří za vítězstvím. V 89. minutě se ale po centru zblízka hlavou prosadil střídající Bukari a v závěru devítiminutového nastavení neměli Ghaňané daleko k šokujícímu vyrovnání. Williams při rozehrávce zezadu obral o míč nepozorného gólmana Costu, při pokusu o zakončení pak ale uklouzl.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina H (Dauhá, 974):
Portugalsko - Ghana 3:2 (0:0)
Branky: 65. Ronaldo z pen., 78. Félix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker - Villarreal (video, všichni USA). ŽK: Danilo Pereira, Fernandes - Kudus, A. Ayew, Seidu, Williams. Diváci: 42 662.
Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Danilo Pereira, Guerreiro - Neves (77. Leao) - B. Silva (88. Palhinha), Otávio (56. Carvalho) - Fernandes, Ronaldo (88. Ramos), Félix (88. Mário). Trenér: Santos.
Ghana: Ati-Zigi - Seidu (66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (90.+2 Semenyo), Baba - Partey, Abdul Samed (90.+2 Kyereh), Kudus (77. Bukari) - A. Ayew (77. J. Ayew), Williams. Trenér: Addo.
Tabulka:
1.Portugalsko11003:23
2.Korea10100:01
Uruguay10100:01
4.Ghana10012:30

Reklama