Hlavní obsah

Česko - Švédsko 0:4Zraněný Hrubec a impotence v koncovce. Hokejisté končí ve Švýcarsku druzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Střelecká převaha byla tentokrát jasně na straně českých hokejistů. Jenže národní tým vyšel proti Švédsku gólově naprázdno, neujal se ani jeden ze 36 pokusů. Navíc hned v úvodu přišel o gólmanskou jedničku Hrubce a v posledním zápase Švýcarských her prohrál přímém souboji o prvenství 0:4. Na druhém turnaji letošní Euro Hockey Tour tak skončil po dvou výhrách druhý právě za neporaženým výběrem Tre kronor.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Švédský gólman Marcus Hogberg kryje střelu Davida Tomáška.

Článek
Fotogalerie

Čechům přitom stačil k triumfu ve švýcarském Fribourgu bod. Mimo sestavu opět zůstal Chlapík, který si už v Helsinkách poranil kotník při výstupu z autobusu, i další útočník ze švýcarské ligy Matěj Stránský. V první formaci znovu nastoupil Adam Najman, do druhého útoku se vrátil Hrabík. A důvěru v brance dostal Šimon Hrubec, jenž ve čtvrtek vychytal vítězství nad Finy.

Jenže štěstí při českých gólmanech tentokrát nestálo. Hrubec si už v 6. minutě poranil při zákroku levou nohu a na scénu musel přijít Marek Langhamer, hrdina sobotního duelu se Švýcary. Brankář finského Ilvesu však lovil puk ze sítě jako první. Faul Košťálka potrestali Švédové už po sedmi sekundách, chytrá Tommernesova přihrávka vyšachovala celou defenzivu a Olofsson pálil do odkryté sítě.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Marek Langhamer inkasuje gól v utkání se Švédskem.

Národní tým tentokrát odehrál herně povedenou druhou třetinu. V předchozích dvou zápasech měl vždy jedinou střelu na branku a drželi ho gólmani, tentokrát Češi vypálili dvanáctkrát. Ale nemohli najít recept na téměř dva metry vysokého Högberga v kleci Tre kronor. Reprezentaci chyběl klid na hokejkách, soupeř rychle dostupoval české hráče.

Foto: SALVATORE DI NOLFI, ČTK/AP

Kryštof Hrabík (vlevo) se snaží natlačit před švédskou branku.

A naopak v zakončení bylo Švédsko mnohem efektivnější. Zábranský nešťastně tečoval Fantenbergovu střelu od modré čáry přesně mezi Langhamerovy betony. A švédský bek navýšil na 3:0 ve 30. minutě dělovkou z levého kruhu, puk prošel českému brankáři mezi rukou a tělem.

Češi v závěru druhé části nevyužili druhou přesilovku a po přestávce mohl snížit Najman. Propálil sice Högberga a už se radoval ze snížení, kotouč se ovšem zastavil na brankové čáře. Na první gól v národním týmu si tak musí liberecký útočník ještě počkat.

Svěřenci Kariho Jalonena ještě mohli vykřesat naději v dalších dvou početních výhodách, jenže ani v nich neskórovali. Pojistku do prázdné branky pak přidal Heineman a dal razítko na švédský triumf na Švýcarských hokejových hrách. Výběr Tří korunek sice v počtu střel na branku prohrál s Českem 24:36, ale gólově zápas jasně ovládl 4:0.

Švýcarské hokejové hry ve Fribourgu, součást Euro Hockey Tour
Česko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. J. Olofsson (Tömmernes), 27. Heineman (Fantenberg, Dahlbeck), 30. Fantenberg (Lindberg, Bristedt), 58. Heineman (D. Rasmussen). Rozhodčí: Lemelin (USA), Tscherrig - Cattaneo, Altmann (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 2127.
Česko: Hrubec (6. Langhamer) - Košťálek, T. Dvořák, Zámorský, Kučeřík, M. Jandus, Němeček, Zábranský ml. - Tomášek, M. Špaček, A. Najman - Hrabík, T. Zohorna, Radil - Fridrich, Kodýtek, Smejkal - O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Högberg - Djoos, Tömmernes, Nygren, Ekestahl Jonsson, Heed, C. Andersson, Fantenberg, Dahlbeck - J. Olofsson, Wallmark, Bristedt - Sörensen, J. de la Rose, Ejdsell - Emil Pettersson, Lindberg, Lundberg - Heineman, D. Rasmussen, V. Rask. Trenér: Sam Hallam.
Konečná tabulka turnaje
1.Švédsko3120011:57
2.Česko320015:76
3.Finsko310119:84
4.Švýcarsko300124:91
Tabulka EHT po dvou turnajích
1.Švédsko6230119:1212
2.Česko6301213:1610
3.Finsko6202217:178
4.Švýcarsko6022212:166

Reklama