Hlavní obsah

Pardubice - Slavia 0:2Slavia pokazila Pardubicím premiéru na opraveném stadionu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Jurečka (penalta) 0 : 1
90. Olayinka 0 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté vedoucí Slavie zvítězili v 18. kole první ligy na hřišti posledních Pardubic 2:0 a pokazili tak východočeskému celku soutěžní premiéru na zrekonstruovaném Stadionu Arnošta Košťála. Pražané v nejvyšší soutěži bodovali naplno posedmé v řadě a neúplnou tabulku vedou o čtyři body před obhájcem titulu Plzní, která se v neděli představí na půdě nováčka z Brna. Pardubice nevyhrály čtvrté kolo po sobě a zůstaly šestnácté s tříbodovou ztrátou na předposlední Zlín.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický brankář Florin Nita při penaltě střílené slávistou Václavem Jurečkou neměl nárok.

Článek

Zápas dvou týmů z opačného konce tabulky otevřel gólově v 19. minutě z penalty slávista Václav Jurečka. Konečný výsledek stanovil v závěrečném nastavení Peter Olayinka. To už hosté dohrávali bez vyloučeného stopera Aihama Ousoua. Vršovický celek neprohrál ani šesté vzájemné utkání v nejvyšší soutěži. V srpnu rozstřílel Pardubice v Edenu 7:0 a připravil jim nejhorší debakl v lize.

Pardubice po historickém postupu mezi elitu v létě 2020 strávily kvůli nevyhovujícímu stadionu dva a půl roku v azylu v pražském Ďolíčku, kde sídlí Bohemians 1905. Nejvyšší fotbalová soutěž se do města proslulého perníkem a dostihy vrátila poprvé od roku 1969. Tehdy ji ale hrál jiný klub, ten současný vznikl až v roce 2008.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Jurečka ze Slavie proměňuje penaltu v Pardubicích.

Svěřenci trenéra Kováče začali před vyprodaným hledištěm (4620 diváků) aktivně. Po necelých třech minutách brankář hostů Kolář vyrazil Chlumeckého hlavičku po rohovém kopu, o chvíli později pak Kostkovu přízemní střelu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fanoušci Slavie v sektoru nového stadionu v Pardubicích.

V 16. minutě zahrál Kostka po rohu Slavie ve vápně rukou. Sudí Machálek po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů nařídil pro Pražany penaltu. Odpovědnost vzal na sebe Jurečka, který poslal gólmana Nitu, hostujícího v Pardubicích z pražské Sparty, na opačnou stranu. Osmadvacetiletý ofenzivní hráč skóroval i ve druhém jarním kole a zaznamenal pátou trefu v sezoně nejvyšší soutěže. Potěšil tak "kotel" Slavie, kde fandil i šéf klubu Tvrdík spolu se zraněným obráncem Bořilem.

Hosté do konce poločasu převzali iniciativu, Van Buren ale vedení nenavýšil. V první šanci vystřelil vedle. Následně ho vybídl ke skórování David Jurásek, ale s 10 brankami druhý nejlepší střelec ligové sezony ve skluzu tváří v tvář Nitovi neuspěl.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Mick van Buren ze Slavie a brankář Florin Nita z Pardubic.

Krátce po přestávce Hlavatý z rohu vápna nastřelil tyč. V 66. minutě jeho spoluhráč Janošek vypálil z šestnáctky nad. Hlavatý poté přihrál do vápna střídajícímu Limovi, který však z bezprostřední blízkosti gólmana Koláře nepřekonal.

V 83. minutě o sobě dala vědět Slavia. Kolářův dlouhý výkop propadl za obranu Pardubic na nabíhajícího Olayinku, jenže hostující kapitán zakončil nad. V poslední minutě uviděl po protestech druhou žlutou kartu v utkání Ousou. Švédský obránce byl ve 36. utkání v české lize vyloučen už potřetí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík v kotli s fanoušky Slavie Praha během utkání v Pardubicích.

Hosté navzdory oslabení přidali pojistku. Střídající Tecl po rychlém přečíslení přihrál Olayinkovi a nigerijský křídelník šestým zásahem v ligovém ročníku zpečetil skóre. Slavia vyhrála venku v lize potřetí za sebou a s 58 góly má nejlepší útok soutěže. Naopak Pardubice mají se 14 brankami nejhorší útok ligy a s 42 inkasovanými góly i nejslabší obranu.

18. kolo první fotbalové ligy:
FK Pardubice - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 19. Jurečka z pen., 90.+6 Olayinka. Rozhodčí: Machálek - Hájek, Antoníček - Petřík (video). ŽK: Šimek - Ousou, Lingr, Santos, Douděra. ČK: 90. Ousou. Diváci: 4620 (vyprodáno).
Pardubice: Nita - Kostka (64. Mareš), Hranáč, Chlumecký, Rosa (46. Helešic) - Vacek (78. Šimek) - Pikul (58. Krobot), Janošek, Hlavatý, Tischler - Černý (58. Lima). Trenér: Kováč.
Slavia: Kolář - Douděra, Ousou, Santos, D. Jurásek - Hromada (68. Pech), Ševčík (56. M. Jurásek) - Jurečka (56. Hronek), Lingr (56. Provod), Olayinka - Van Buren (83. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Reklama