Hlavní obsah

Půjde do kotle mezi fanoušky. Tvrdík kritizuje sektor hostů v Pardubicích, klub se brání. LFA chce diskuzi

Velké slávě předchází slovní přestřelka. Pardubický fotbalový klub se brání kritice, kterou vyvolala podoba sektoru pro fanoušky hostů na zrekonstruovaném Letním stadionu, kde v sobotu v soutěžní premiéře přivítají vedoucí Slavii. Prostor obehnaný pletivem připomíná klec. Podle sportovního ředitele Východočechů Víta Zavřela získal sektor takovou podobu na základě zkušeností s chováním fanoušků při ligových zápasech a proto, aby stadion prošel kolaudací a certifikací. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík to zkritizoval a v sobotu se chystá utkání sledovat v kotli mezi fanoušky červenobílých.

Foto: @JaroslavTvrdik

Sektor hostů na novém pardubickém stadionu.

Článek

Stavební firma PORR, která stadion projektovala, vše konzultovala s bezpečnostními složkami a s komisí pro stadiony, která vychází ze zkušeností z ligových zápasů. Jejich cílem bylo, aby stadion úspěšně prošel kolaudací a certifikací, po jejich vzájemné komunikaci vznikl sektor pro fanoušky hostů v této podobě. Dokud se v České republice nezmění legislativa, což je záležitost ministerstva vnitra, budou bohužel sektory hostujících fanoušků vypadat podobně jako na našem stadionu," uvedl Zavřel.

Klub podle něj mohl v projektové dokumentaci rekonstrukce stadionu změnit jen minimum bodů. "Stavbu sektoru pro fanoušky hostů nebyl klub schopen ovlivnit, pokud nechtěl ohrozit jeho kolaudaci a certifikaci," prohlásil Zavřel, jenž je v Pardubicích i místopředsedou představenstva.

Jako z Trabantu do Mercedesu, pochvaluje si nový pardubický stadion Radoslav KováčVideo: Sport.cz

Sektor se nelíbí mimo jiné Tvrdíkovi. "Zákazy, klece, těžkooděnci, to není řešení. Český fotbal potřebuje dialog a hledání řešení všech jeho stakeholderů, ke kterým patří i fanoušci," konstatoval na twitteru. Doplnil, že se zúčastní sobotního otevření stadionu a půjde se slávistickými fanoušky do jejich sektoru. "Smutné a nedůstojné," uvedl v dalším tweetu na dané téma.

Ligová fotbalová asociace (LFA) chce podle prohlášení vyvolat diskuzi o podmínkách pro fanoušky a infrastruktuře ligových stadionů. "Vzhledem k tomu, že LFA zaznamenala připomínky vybavení sektoru hostů, a přestože stadion splňuje stávající předpisy a licenční podmínky, bude LFA iniciovat jednání s licenčním manažerem, Komisí pro stadiony a hrací plochy FAČR i dalšími subjekty. A to na téma, jak lépe definovat a jednotně upravit infrastrukturu prvoligových a druholigových stadionů především s přihlédnutím k podmínkám pro domácí i hostující fanoušky," stojí v prohlášení.

Poslední tým tabulky Pardubice bude nový stadion využívat při zápasech od soboty. Dosud od postupu do první ligy v létě 2020 strávili Východočeši dva a půl roku v azylu v pražském Ďolíčku, kde sídlí Bohemians 1905.

Fotbalisté Pardubic konečně na vlastním stadionu. Jak se vám líbí?Video: Sport.cz

Reklama