Hlavní obsah

Manchester City - Bayern 3:0Manchester City si v bitvě gigantů zajistil slibný náskok. Jásal také Inter

Aktualizováno

Fotbalisté Manchesteru City v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů porazili doma Bayern Mnichov 3:0. O jejich výhře rozhodli Rodri, Bernardo Silva a Erling Haaland. Úspěšně vykročil do bojů o postup mezi nejlepší čtyři týmy také Inter Milán díky vítězství 2:0 na hřišti Benfiky Lisabon. Úvodní gól vstřelil Nicolo Barella, pojistku přidal z penalty střídající Romelu Lukaku. Odvety jsou na programu ve středu 19. dubna.

Foto: Phil Noble, Reuters

Rodri (vpravo) z Manchesteru City se raduje z gólu proti Bayernu s Bernardem Silvou a Erlingem Brautem Haalandem.

Článek
Fotogalerie

Souboj úřadujících mistrů svých zemí Manchesteru City a Bayernu nabídl opatrný začátek. V 27. minutě ale domácí záložník Rodri napřáhl zpoza vápna a nechytatelnou střelou do horního roku branky otevřel skóre. Bavorský celek v devátém utkání v této sezoně Ligy mistrů inkasoval teprve potřetí, jediné dva góly mu předtím dala ve skupině Plzeň při říjnové domácí porážce 2:4.

V 70. minutě domácí znovu udeřili. Stoper Upamecano ztratil zbytečně míč a Haaland našel centrem hlavou zakončujícího Silvu, který předtím asistoval u Rodriho branky. Svěřenci Pepa Guardioly si vytvořili velký tlak a za dalších šest minut zvýšil Haaland na 3:0. Jedenáctým zásahem v tomto ročníku potvrdil pozici nejlepšího střelce soutěže. Celkem v této sezoně nasázel v 39 soutěžních zápasech 45 gólů.

Manchester City, který ve skupině narazil na jiný německý celek Dortmund a v osmifinále vyřadil Lipsko, před vlastními diváky v Lize mistrů od září 2018 neprohrál 25. utkání po sobě (z toho 23 výher), čímž stanovil nový anglický rekord v domácí neporazitelnosti. Má tak blízko tomu, že v semifinále vyzve obhájce trofeje Real Madrid, nebo Chelsea.

Fotbalisté City vyhráli deváté soutěžní utkání v řadě a v posledních pěti vstřelili 24 branek. Duel měl zvláštní náboj pro jejich trenéra Guardiolu, který Bayern vedl v letech 2013 až 2016 a získal s ním sedm trofejí. Mnichovský tým nastoupil v Lize mistrů poprvé pod vedením kouče Tuchela, jenž s Chelsea v květnu 2021 ve finále soutěže porazil právě Manchester City. Bayern v tomto ročníku poprvé našel přemožitele po sérii osmi výher a utrpěl nejvyšší porážku v soutěži od září 2017, kdy stejným poměrem podlehl venku Paris St. Germain.

Inter dal oba góly na stadionu Benfiky po změně stran. Nejprve se v 51. minutě prosadil Barella, pojistku přidal v 82. minutě z pokutového kopu Lukaku. Svěřenci trenéra Inzaghiho triumfovali venku po šesti soutěžních duelech. Vítěze dvojzápasu čeká v semifinále AC Milán, nebo Neapol.

Inter, který na podzim ve skupině dvakrát zdolal Plzeň, neprohrál ani čtvrté vzájemné pohárové utkání a v soutěžích UEFA vyhrál teprve druhé z 11 utkání na portugalské půdě. V pohárech může přejít přes některé z portugalských mužstev ve vyřazovacích dvojzápasech pošesté za sebou. V osmifinále vyřadil Porto.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
Benfica Lisabon - Inter Milán 0:2 (0:0)
Branky: 51. Barella, 82. Lukaku z pen. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett (všichni Angl.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: A. Silva - Brozovič, Džeko. Diváci: 62 594.
Benfica: Vlachodimos - Gilberto, A. Silva, Morato, Grimaldo - Chiquinho, Florentino (64. Neres) - Joao Mário, Rafa Silva, Aursnes - Ramos. Trenér: Schmidt.
Inter: Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni (90.+1 De Vrij) - Dumfries (86. D'Ambrosio), Barella, Brozovič, Mchitarjan, Dimarco (63. Gosens) - Martínez (63. Correa), Džeko (63. Lukaku). Trenér: Inzaghi.
Manchester City - Bayern Mnichov 3:0 (1:0)
Branky: 27. Rodri, 70. Silva, 76. Haaland. Rozhodčí: Manzano - Barbero, Nevado - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Silva - Davies, Pavard. Diváci: 52 257.
Manchester: Ederson - Akanji, Dias, Aké, Stones - Rodri, Silva - De Bruyne (68. Álvarez), Gündogan, Grealish - Haaland. Trenér: Guardiola.
Bayern: Sommer - Pavard, Upamecano, De Ligt, Davies (80. Cancelo) - Goretzka, Kimmich - Coman, Musiala (69. Mané), Sané - Gnabry (80. Müller). Trenér: Tuchel.

Reklama