Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 3:2Medailová tečka! České hokejistky vezou znovu bronz z mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Doba bronzová pokračuje. České hokejistky vezou stejně jako z loňského MS medaile. V kanadském Bramptonu v klíčovém souboji přehrály Švýcarsko 3:2. Národní tým měl po většinu utkání velkou převahu, ale selhával v koncovce, a tak se na vítězství pořádně nadřel. Cestu za obhajobou však nakonec reprezentantky zvládly. Pro bronz došly přes stejné soupeře jako loni, vyřadily ve čtvrtfinále Finsko, schytaly semifinálový debakl s USA a na závěr zdolaly Švýcarky.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Gólová radost českých hokejistek v utkání o bronz na MS.

Článek
Fotogalerie

V utkání zářila zejména obránkyně Aneta Tejralová a druhá útočná formace Tereza Vanišová, Michaela Pejzlová a Denisa Křížová. Poslední jmenovaná mohla hned otevřít skóre, ale zblízka nepřekonala Braendliovou. Průnik Pejzlové zastavily Švýcarky na poslední chvíli faulem. Zlepšení českých přesilovek však nepřišlo a tři početní výhody v krátkém sledu příležitosti nepřinesly.

Naopak soupeř uspěl hned napoprvé, kapitánka Stalderová si dobruslila odražený kotouč a bekhendem překvapila Škodovou, která v té době měla na kontě jediný zákrok. Češky v první části přestřílely Švýcarsko 18:3, dominovaly v útočném pásmu a přišla zasloužená otočka. Na úvodní trefu po akci Vanišové odpověděla Křížová z mezikruží už po 31 sekundách.

Aktivní Vanišová připravila i druhý gól národního týmu, když protečovala přihrávku na Pejzlovou, která zblízka napálila kotouč do šibenice. Také ve druhé části svěřenkyně Carly MacLeodové na ledě dominovaly, ale spalovaly tutovky a přišel trest. Chybu v komunikaci mezi Škodovou a Pejšovou využila Lutzová, která zpoza branky zaskočila gólmanku.

Opařený český výběr přežil únik Müllerové, jež trefila horní tyč, a důležitý úder poté zasadila výborně hrající druhá lajna. Tejralová se parádní stahovačkou uvolnila u mantinelu a nabila Křížové, která znovu zamířila neomylně.

V poslední části reprezentantky přežily i dlouhé oslabení tří proti pěti. Za dvacet minut nechaly projít na brankářku jen tři střely. I díky skvělé obětavosti nakonec uhájily těsný náskok a po závěrečné siréně mohly nadšeně naskákat na Blanku Škodovou.

Na jedné straně slzy smutku, na druhé slzy dojetí. O pár minut později už se na krcích českých hokejistek houpaly bronzové medaile. Největší aplaus od fanoušků si užila kanadská trenérka Carla MacLeodová, pod jejíž vedením pokračuje progres ženského hokeje v Česku a hráčky potvrdily, že loňský premiérový cenný kov nebyla žádná náhoda.

MS hokejistek v kanadském Bramptonu - o 3. místo:
Česko - Švýcarsko 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Křížová (Vanišová, Tejralová), 15. Pejzlová (Vanišová, Křížová), 38. Křížová (Tejralová, Jandušíková) - 12. Stalderová (Quennecová, Müllerová), 29. Lutzová. Rozhodčí: Hillerová, Rapinová - Cameronová (všechny USA), Chartrandová (Kan.). Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 2162.
Sestava ČR: Škodová - Lásková, Pejšová, Čajanová, Tejralová, Trnková, Jandušíková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Vanišová, Pejzlová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Hymlárová - Pátková, Mills, Pištěková - Plosová. Trenérka: Carla MacLeodová.
Finále:
01:00, Kanada - USA
O 5. místo:
Finsko - Švédsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0).

Reklama