Hlavní obsah

Hr. Králové - Liberec 1:2Liberec zvítězil nad Hradcem a vyhne se bojům o záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Rondič 0 : 1
79. Olatunji (penalta) 0 : 2
81. Kodeš 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Liberce v 29. kole první ligy zdolali 2:1 Hradec Králové a prodloužili sérii bez porážky na šest utkání. Duel v Mladé Boleslavi, kde hrají Východočeši domácí zápasy, rozhodli trefami v 49. minutě Imad Rondič a v 79. minutě z penalty střídající Victor Olatunji. V 81. minutě už jen snížil Petr Kodeš. Slovan zdolal dnešního soupeře i podruhé v sezoně a vyhne se nadstavbové skupině o záchranu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

V tabulce se Liberec posunul na sedmé místo a před posledním kolem ztrácí tři body na šestou Olomouc, při vyrovnané vzájemné bilanci má ale výrazně horší skóre. Na postup do skupiny o titul už naopak nemohou pomýšlet osmí "Votroci", kteří ztrácejí na Hanáky čtyři body. Hradec Králové čeká prostřední skupina o umístění.

Hradec Králové opět vedl do zápasu obvyklý asistent Stanislav Hejkal, který počtvrté po sobě zastoupil hlavního kouče Miroslava Koubka. Východočeský klub v úterý oznámil, že nejstarší ligový trenér kvůli nemoci nebude k dispozici do konce sezony, po které mu vyprší v Hradci Králové smlouva.

Oba celky vstoupily do duelu útočně naladěné. Už po pár vteřinách hledal Tupta před bránou osamoceného Rondiče, bosenský útočník ale v klíčovém okamžiku podklouzl. Vzápětí nejlepší střelec Slovanu Červ hlavičkou z bezprostřední blízkosti trefil jen připraveného Bajzu. Divokou pětiminutovku zakončil na druhé straně Koubkův pokus, který vytáhl brankář Vliegen na tyč.

Po bezstarostném úvodu oba týmy přece jen zpozorněly a gólové šance vystřídaly ve zbytku první půle osobní souboje a ostré zákroky. Až krátce před pauzou Kodeš zakroutil centr před bránu a Vašulín z těžké pozice znovu vyzkoušel Vliegena.

V 49. minutě udeřil Liberec, který skóroval jako první ve svém pátém ligovém utkání v řadě. Purzitidis našel dlouhým míčem za obranu Valentu, který ještě posunul míč na lépe postaveného Rondiče, jenž neměl problém zakončit do odkryté brány. Čtyřiadvacetiletý útočník se prosadil počtvrté v sezoně.

Domácí po inkasované brance zvýšili aktivitu, Vliegen si ale poradil jak s Kučerovou prudkou ránou, tak s Trusovou hlavičkou. Ještě větší šanci měl liberecký Trusa, který sám před Bajzou z mírného úhlu napálil míč vedle. V 74. minutě navíc zahodil slovenský útočník stoprocentní příležitost, když po Frýdkově pasu na zadní tyči ze tří metrů minul prázdnou bránu.

Vzápětí ale zahrál Vašulín ve vápně rukou a sudí Hocek po poradě s videorozhodčím nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Olatunji a zaznamenal čtvrtou trefu v ročníku. Záhy se volejem po rohovém kopu podruhé v sezoně trefil Kodeš, na vyrovnání už se ale "Votroci" nevzmohli. Naopak v závěru mohl přidat pojistku Olatunji, Bajza ho ale skvělým zákrokem vychytal. Liberec uspěl venku po čtyřech duelech.

29. kolo první fotbalové ligy (hráno v Mladé Boleslavi):
FC Hradec Králové - Slovan Liberec 1:2 (0:0)
Branky: 81. Kodeš - 49. Rondič, 79. Olatunji z pen. Rozhodčí: Hocek - Hurych, Pospíšil - Nehasil (video). ŽK: Harazim, Kodeš.
Hradec: Bajza - Klíma, Čech, Smrž - Harazim (76. Hlaváč), Kodeš, Rada (76. Pudhorocký), Ryneš - Kučera, Koubek (56. Trusa) - Vašulín. Trenér: Hejkal.
Liberec: Vliegen - Ndefe, Plechatý, Purzitidis - Fukala, Červ, Valenta (85. Prebsl), Frýdek (85. Rabušic), Ghali (80. Preisler) - Tupta (80. Kozák), Rondič (63. Olatunji). Trenér: Kozel.

Reklama