Hlavní obsah

Pardubice - Zlín 1:2Zlín utnul černou sérii a na barážové příčky ztrácí už jen bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Černý 1 : 0
36. Balaj 1 : 1
86. Fantiš 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Zlína ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu zvítězili 2:1 na hřišti předposledních Pardubic a z posledního místa ztrácejí už jen bod na barážové příčky. Domácí poslal do vedení ve 25. minutě kapitán Pavel Černý, za 11 minut ale srovnal Filip Balaj a obrat dokonal v 86. minutě Antonín Fantiš premiérovou trefou v ročníku. Východočeši, kteří mají stejně bodů jako čtrnácté Brno, přišli o šanci dostihnout třinácté Teplice a zachránit se bez nutnosti hrát případnou baráž.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Záchranářský souboj mezi Zlínem a Pardubicemi.

Článek

"Ševci" vyhráli venku v nejvyšší soutěži po 30 zápasech a poprvé od 28. srpna 2021 a duelu v Liberci. Dnešního soupeře zdolali podruhé v sezoně a oplatili mu únorovou porážku 1:2 ze stejného stadionu. Pardubice doma nebodovaly po předchozích dvou výhrách.

Pardubický trenér Kováč dal příležitost stejné zahajovací jedenáctce jako před týdnem při výhře 2:0 v Brně. Na druhé straně kouč Vrba udělal oproti porážce 1:2 v Teplicích dvě změny. S výjimkou karetních trestů vůbec poprvé od svého příchodu do klubu nenasadil do základní sestavy středního záložníka Hrubého. "Ševcům" znovu chyběl zraněný kapitán Procházka a nakonec i nejlepší střelec Kozák, jenž v sestavě dle zápisu původně figuroval. Na hrotu útoku ho nahradil Balaj.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fotbalisté Pardubic se radjí z trefy do zlínské sítě.

Pardubice od úvodních minut udávaly tempo utkání. Černý v osmé minutě ve velké šanci minul bránu, domácí se ale dočkali ve 25. minutě. Pikul si narazil s Janoškem, ve střelecké pozici zachoval chladnou hlavu a ještě našel před odkrytou bránou Černého, který pohlednou kombinační akci bez problémů zakončil. Osmatřicetiletý kapitán dal pátý gól v ročníku, čímž si vytvořil nové sezonní maximum v nejvyšší soutěži.

Po půlhodině mohl zvýšit Janošek, jehož střelu na přední tyč vytáhl brankář Dostál na roh. O šest minut později tak udeřili z první vážnější akce hosté. Slončíkův jemný centr si našel na malém vápně Balaj a přesnou hlavičkou zapsal třetí trefu v aktuální ligové sezoně.

Do druhého poločasu vstoupili Východočeši ještě lépe než do toho úvodního a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Nejhorší ofenziva soutěže nicméně potvrzovala, že se střílením gólů má problémy v průběhu celé sezony. Pikulův technický obstřel lapil Dostál a zlínský brankář se blýskl i proti Černému, který ve skluzu dobře usměrnil Sychrův střílený centr. Takřka drtivá desetiminutovka nepřinesla domácím branku ani po Ichově nadějném tečovaném pokusu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Zlína Pavel vrba reaguje na dění na hřišti v utkání s Pardubicemi.

Na druhé straně zahrozil po sérii hlaviček Fantiš, Nita byl ale pozorný, stejně jako o chvíli později při Vukadinovičově ráně z voleje. Vynikající zápas odehrál polský záložník Pikul a korunovat ho mohl po hodině hry, kdy trefil střelou zpoza vápna tyč.

Zlín potřeboval vzhledem k situaci v tabulce zvítězit, nebezpečnější ale byli až do konce duelu domácí. V 74. minutě už se část pardubického stadionu radovala z gólu, Janoškův pohotový pokus ale skončil jen v boční síti Dostálovy brány. Zlínský brankář udržel naděje svého týmu na záchranu i při dvojité šanci Helešice a Janoška.

V 86. minutě tak přišel nečekaný trest. Nita pouštěl Dramého přetažený centr do zámezí, nevšiml si ale zabíhajícího Fantiše, který z úhlu trefil hlavou odkrytou bránu. Hektický závěr už další gól nenabídl a Zlín zvítězil na hřišti Pardubic na pátý pokus poprvé v lize.

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:
FK Pardubice - Trinity Zlín 1:2 (1:1)
Branky: 25. P. Černý - 36. Balaj, 86. Fantiš. Rozhodčí: D. Černý - Nádvorník, Hájek - Zelinka (video). ŽK: Pikul, Kováč (trenér) - Didiba, Kolář, Balaj. Diváci: 4420.
Pardubice: Nita - Icha (89. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký - Darmovzal - Sychra (70. Helešic), Hlavatý (89. Huf), Janošek, Pikul (81. Vacek) - P. Černý (70. Krobot). Trenér: Kováč.
Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák (63. Reiter) - Didiba, Janetzký - Vukadinovič (79. Dramé), Slončík (63. Hrubý), Fantiš (90. Silný) - Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: