Hlavní obsah

Kanada - Evropa 3:1Stav série 1:0Slovák Tatar se znovu prosadil. Na Kanadu to ale v prvním finále SP nestačilo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Marchand 1 : 0
14. Stamkos 2 : 0
27. Tatar 2 : 1
50. Bergeron 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Stejně jako v semifinálovém utkání proti Švédsku se i v úvodním finálovém duelu Světového poháru dokázal gólově prosadit slovenský útočník Tomáš Tatar. Na výhru nad Kanadou to ale nestačilo. Domácí hokejisté zvítězili v Torontu 3:1 a jediné vítězství je dělí od cenné trofeje. Výběr Evropy by musel vyhrát další dva zápasy v řadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První finále Světového poháru Kanada - Výběr EvropyVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Hned v úvodních vteřinách měl velkou šanci Kopitar, ale gólman Price byl pozorný. Celá akce evropského výběru skončila vyloučením Marchanda. Oslabení Kanada s přehledem ubránila a hříšník si prohřešek okamžitě odpracoval, když ujel v tandemu s Bergeronem, ten naznačil zakončení do forhendu, ale místo toho předložil Marchandovi, který otevřel skóre.

Očekávaný vývoj ve skóre navíc ve 14. minutě zvýraznila Kanada druhou trefou, na níž měl vekou zásluhu Getzlaf. Na středové čáře sebral puk Chárovi, který ho nepřelstil svou dlouhou kličkou, při nájezdu na Haláka napřáhl ke střele, ale místo ní nádherně našel Stamkose, který protrhl střeleckou smůlu a konečně se na turnaji trefil.

Na začátku druhé třetiny dorážel Tavares bekhendem do odkryté branky, ale trefil jen tyč. Pak se několikrát vyznamenal Price, ale ani on nezabránil přesně po 27 odehraných minutách ve snížení Tatarovi, jemuž vypadl odražený kotouč před brankovištěm přímo na hůl a snadno snížil.

Sekera v úniku neuspěl

Na konci 36. minuty jel v oslabení Sekera sám na branku domácích, zkusil kanadského gólmana překvapit bekhendovým zakončením mezi betony, jenže strážce kanadské branky tento záměr dobře přečetl.

Ve třetím dějství měl možnost vyrovnat Hossa. Kanada zdaleka nepůsobila tak přesvědčivým dojmem, s nímž dosud procházela turnajem. Jenže pak ukázal v 50. minutě svou velikost a šikovnost s pukem Crosby, když si pohrál s obranu soupeře a jeho práci završil gólem Bergeron.

Takřka tři minuty před vypršením základní hrací doby sáhl tým Evropy k power play, jiskra naděje v podobě snížení však nepřišla. Naopak Getzlaf ještě trefil tyč prázdné branky.

Druhý duel finálové série, která se hraje na dvě vítězství, je na programu v noci ze čtvrtka na pátek od 2:00 SELČ.

Finále Světového poháru v hokeji v Torontu - 1. zápas:
Kanada - Výběr Evropy 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Marchand (P. Bergeron, Crosby), 14. Stamkos (Getzlaf), 50. P. Bergeron (Crosby, Marchand) - 27. Tatar (Seidenberg, Kopitar). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 18.377.
Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, R. O'Reilly, J. Thornton. Trenér: Mike Babcock.
Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Boedker - Hansen, Bellemare, Vanek - Niederreiter, Draisaitl, Rieder. Trenér: Ralph Krueger.

Reklama

Související témata: