Hlavní obsah

Atletické MS: Závody v prádelně, zakázaný Facebook a soutěže ve tři ráno

Praha

Krátce předtím, než odletěla na mistrovství světa do Pekingu největší část české atletické výpravy, přišla lékaři týmu Jiřímu Neumannovi zpráva. „Cesta ok, vše ostatní taky, ale je tu prádelna,“ psala mu kolegyně Karolína Bílková, která do Číny letěla už ve středu.

Zuzana Hejnová před odletem na mistrovství světa do Pekingu.Video: Sport.cz

 
Článek

Žádné velké překvapení, zkušenější atleti po šampionátech v japonské Ósace 2007, jihokorejském Tegu 2011 a olympiádě právě v Pekingu 2008 tuší, co je ve východní Asii čeká, přesto se musejí připravit na mnohá specifika, na něž ve střední Evropě nenarazí. Co je může v Pekingu zaskočit?

VLHKOST

Na očekávané teploty přes třicet stupňů atlety dostatečně připravily poslední týdny v Česku, změnou ale bude podstatně vyšší vlhkost, která se v Pekingu může blížit i 90 procentům. „Bude to strašná prádelna, ale já jsem na to připravená,“ říká odhodlaně obhájkyně zlata na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová.

Atleti počítají s tím, že propotí nejedno tričko i bez tréninku. „Já se potím, i když si dám lžíci polévky,“ přiznává oštěpař Jakub Vadljech. „Ale když jsem někdy přišel na Dukle do posilovny, tak tam byly ještě horší podmínky než v Pekingu,“ usmívá se. „Tohle nebude rozhodovat, je zbytečné nad tím přemýšlet,“ říká oštěpař.

ČASOVÝ POSUN

Přes šest časových pásem přeletěla česká výprava. Až příští sobotu začne v Ptačím hnízdě úvodní soutěž sedmibojařek, v Česku budou tři hodiny v noci. „Proto se letí s takovým předstihem,“ říká doktor Neumann. „Dělaly se různé studie i přednášky, jedna varianta je přiletět a za dva dny závodit, pak se říká, že nejhorší je pátý až sedmý den, je to individuální,“ popisuje Neumann.

Špatná aklimatizace může výkon dost ovlivnit. „Před olympiádou v Pekingu jsem to pokazil. Nevěděl jsem, jak bude tělo reagovat. Snažil jsem se přeorientovat a nemohl usnout a ráno se mi špatně vstávalo,“ vzpomíná překážkář Petr Svoboda. „Tak jsme se teď dohodli, že půjdu spát, až se mi bude chtít a postupně to budeme každý den o hodinu posouvat,“ naplánoval si.

SMOG

Před sedmi lety časté téma, jenže Číňané na olympiádu omezili provoz továren a většina dnů byla v Pekingu jasná. „Smog jsem tam nezažil,“ vybavuje si oštěpařský mistr světa Vítězslav Veselý. „Hlavně by to bylo pro všechny stejné, je úplně zbytečné si přidělávat starosti,“ přitakává halový mistr Evropy na 1500 metrů Jakub Holuša.

A tak ani lékařský tým své vybavení smogové hrozbě přizpůsobovat nemusel. „Žádné roušky s sebou nemáme a myslím, že kdyby byly třeba, nebude problém je sehnat,“ věří Neumann.

STRAVA

Asijská jídla mají svá specifika, ale atleti se k nim vůbec nemusejí dostat. „Pro mě by tamní kuchyně byla fajn, ale zatím jsem slyšela, že na hotelu se snaží vařit evropsky a není to nic moc, byla bych radši, kdyby vařili to své, co umějí. Tak doufám, že navštívíme nějaké místní restaurace,“ těší se Hejnová.

Doktor Neumann ji plány na místní stravu rozhodně rozmlouvat nebude: „Asijská strava je zdravá, nebránil bych se jí, kromě příliš kořeněných jídel.“

INTERNET

Pochopitelně nic, co by mohlo ovlivnit samotný výkon, ale blokace sociálních sítí používaných na západě bude pro mladou generaci závodníků nezvykem. V posledních letech totiž zejména Facebook používá řada atletů pro komunikaci s fanoušky, a tak se s nimi před odletem musela na dva týdny rozloučit.

„Mrzí mě to, s fanoušky komunikuju ráda. Jediné, co mě napadlo, že dám někomu přístup a pošlu mailem příspěvek, aby ho tam vložil. Myslím, že lidi bude zajímat, jak to tam probíhá,“ plánuje Hejnová, zatímco jejího tréninkového parťáka Pavla Masláka zablokovaný přístup na Facebook vůbec netrápí. „Mně to nevadí. Sice mám své stránky, ale nic tam nepíšu, takže jsou vlastně k ničemu,“ usmívá se čtvrtkař.

Reklama

Související témata: