Hlavní obsah

Atletické štafety na jaře v Číně nebudou, Češi mají jistou účast na MS

Elitní štafetový mítink World Relays se příští rok na jaře v čínském Kuang-čou neuskuteční. Byl přeložen na rok 2025, oznámila to Světová atletika na svém webu. Musela se proto změnit kritéria pro účast na atletickém mistrovství světa v roce 2023 v Budapešti, pro které měly být World Relays kvalifikační soutěží. Nově má jisté místo nejlepších osm štafet z letošního MS v Eugene, mezi nimiž je i štafeta českých čtvrtkařů.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Finalisté mistrovství světa, čtvrtkaři Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm.

Článek

Speciální mítink pro reprezentační štafety je další vrcholnou mezinárodní sportovní akcí, kterou Čína v plánovaném termínu neuspořádá. Důvodem je pokračující pandemie koronaviru, kvůli níž nejlidnatější země světa stále dodržuje přísná opatření. Na odložení se dohodly mezinárodní federace, místní organizační výbor a čínský atletický svaz.

Nová kvalifikační kritéria kopírují ta původní, jen přímá postupová místa nebudou z pořadí World Relays, ale z letošního MS. Tam české kvarteto Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm obsadilo osmou příčku v českém rekordu 3:01,63. Druhou polovinu účastníků MS 2023 doplní dalších osm štafet podle výkonů ve světových tabulkách.

Mítink World Relays se koná od roku 2014. První tři ročníky byly na Bahamách, v roce 2019 mítink hostila Jokohama a loni Chorzów. Před odloženou akcí v Kuang-čou by se měly elitní štafety utkat ještě v olympijském roce 2024. Pořadatele tohoto mítinku vybere rada Světové atletiky 30. listopadu.

Reklama