Hlavní obsah

Atlety roku jsou sprinter Powell a čtvrtkařka Richardsová

MONTE CARLO

Světový rekordman v běhu na 100 metrů Asafa Powell a čtvrtkařka Sanya Richardsová byli v Monte Carlu vyhlášeni světovými Atlety roku. Cenu udělila mezinárodní federace IAAF také oštěpařské legendě Janu Železnému, a to za celoživotní přínos sportu, takzvanou Distinguished Career Award. Osobně si ji však nevyzvedl, zůstal doma se zvýšenou teplotou.

Článek

Jamajčan Powell i Američanka Richardsová na trůn usedli poprvé v kariéře. Vítězové předchozích dvou ročníků etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele a ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová se nedostali ani do finální tříčlenné nominace.

Powell letos dvakrát vyrovnal vlastní světový rekord, když v čase 9,77 prolétl stovku v červnu v Gatesheadu i o dva měsíce později na Weltklasse v Curychu. "Tu cenu jsem chtěl už loni, ale připravilo mě o ni zranění. Moc si jí vážím. Člověk si uvědomí, že lidé uznali všechnu tu dřinu, kterou sportu dáváte, když pro vás hlasují," řekl Jamajčan, který stejně jako Richarsová obdržel poprvé v historii ankety i prémii 100.000 dolarů.

Když se ohlédl za letošní sezonou, nejlepší vzpomínky měl na Curych. "Ten závod nikdy nezapomenu," řekl Powell. "Brusel byl taky dobrý, ale kdybych nezaspal start, mohl to být svěťák. Posledních 90 metrů jsem asi běžel nejrychleji v životě," vzpomínal sprinter, který Memoriál Van Dammeho i tak vyhrál v čase pod deset sekund. Atletem roku se stal jako první Jamajčan v historii.

Jeho krajanka reprezentující USA Richardsová letos také získala podíl ve Zlaté lize, ve vítězství proměnila všech svých 15 startů a v září překonala na čtvrtce vousatý národní rekord, který od olympiády v Los Angeles 1984 držela Valerie Briscová. Na Světovém poháru v Aténách z něj časem 48,70 ubrala 13 setin.

"Všechno mi letos vyšlo. Už jsem si koupila jeden mercedes, další finance investuji a pomůžu sestře rozběhnout kosmetický salon," řekla vicemistryně světa a členka vítězné štafety na aténské olympiádě. V Pekingu chce vyhrát double na čtyřstovce i poloviční trati a v budoucnu zaútočit i na světový rekord Marity Kochové.

O trojicích finalistů rozhodlo hlasování veřejnosti a odborníků, vítěze pak vybrala odborná porota IAAF. V užším výběru byli i překážkář Liou Siang z Číny, litevský diskař Virgilijus Alekna, nejrychlejší sprinterka roku Sherone Simpsonová z Jamajky a světová rekordmanka v běhu na 5000 metrů Meseret Defarová z Etiopie.

Liou Siang a Defarová byli oceněni za svá nová světové maxima výkonem roku. Spolu se Železným vyzdvihla federace i dlouhou a úspěšnou kariéru marockého vytrvalce Hichama El Guerrouje a bulharské výškařky Stefky Kostadinovové. Nastupující hvězdou je estonský diskař Margus Hunt.

Reklama

Související témata: