Hlavní obsah

Běžela tak pomalu, že se nevešla do záběru. Ministr za to suspendoval šéfku svazu

Zjevně netrénovaná závodnice somálské reprezentace způsobila pořádný poprask na probíhající světové univerziádě v Čcheng-tu. Běžkyni trvalo 21 sekund, než doběhla do cíle rozběhu na 100 metrů. Skandál už řeší i somálský ministr sportu a mládeže, který za ostudu vyzval k suspendaci předsedkyně národního atletického svazu.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Ilustrační foto.

Článek

Nasra Abukar Aliová skončila v Číně ve svém rozběhu na nejkratší sprinterské trati beznadějně poslední, více než deset sekund za vítězkou. Dvacetiletá dívka se ve videu kolujícím na sociálních sítích ani nevešla do záběrů, když ostatní běžkyně probíhaly cílem.

Somálský ministr sportu Mohamed Barre Mohamud uvedl, že národní olympijský výbor začal případ vyšetřovat a zjistilo se, že Aliová není sportovkyně, natož běžkyně. Podle agentury AP je dívka příbuznou šéfky svazu.

"Předsedkyně Somálské atletické federace Khadijo Aden Dahirová se dopustila zneužití moci a nepotismu a poškodila jméno země na mezinárodní scéně. Proto by měla být Somálským národním olympijským suspendována," uvedl v prohlášení ministr.

Dodal, že chce pohnat k trestní odpovědnosti šéfku svazu a také "jedince, kteří jsou odpovědni za zfalšování Somálské asociace univerzitního sportu". Vyšetřování totiž ukázalo, že žádná taková organizace registrována není.

Reklama

Související témata: