Hlavní obsah

Český atletický svaz získal nominaci na ocenění Světové atletiky

Monte Carlo

Český atletický svaz (ČAS) je mezi šesticí federací nominovaných na ocenění Světové atletiky (WA). Mezinárodní federaci zaujala jeho aktivita při návratu ke sportování po koronavirových omezeních. V projektu Atleti spolu - Den s českou atletikou se na začátku června konaly mítinky na 253 místech po celé republice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spinter Dominik Záleský.

Článek

Zapojilo se do nich více než 23 000 sportovců všech věkových kategorií. Účastnili se všichni od atletických reprezentantů po rodiny s dětmi a hosty z jiných sportovních odvětví. Mítinky také sloužily jako nábory po několikaměsíčním zákazu organizovaného sportu.

Český atletický svaz byl průkopníkem návratu k běžnému režimu už při první vlně koronavirové pandemie na jaře 2020. Tehdy se 1. června uskutečnila akce Spolu na startu, která souběžně na 173 místech odstartovala atletickou sezonu v Česku. Tehdy tuto aktivitu, která neměla v té době ve světě obdoby, ocenil i prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Ocenění pro členskou federaci roku uděluje Světová atletika od loňska a je určené svazu, který udělá něco mimořádného ve prospěch svých atletů, fanoušků a celé komunity. Loni tato cena putovala do Polska. Tentokrát kontinentální federace vybraly trojici svých členů a výkonný výbor WA pak hlasováním zúžil nominaci na jednoho zástupce z každého regionu. Vedle Česka jsou v nominaci federace z Austrálie, Keni, Kostariky, Ekvádoru a Japonska.

Vítěz bude oznámen při galavečeru s vyhlášením nejlepších světových atletů sezony, který se 1. prosince podobně jako loni uskuteční virtuálně.

Reklama