Hlavní obsah

Češka se v ulicích Budapešti vytáhla. Triumfovali Španělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zabrala v pravou chvíli a stoupala pořadím. Tereza Ďurdiaková obsadila desáté místo v chodeckém závodě žen na 35 kilometrů na mistrovství světa v Budapešti. Je to nejlepší výsledek české chodkyně v chodeckém maratonu. Navíc Ďurdiaková výrazně vylepšila vlastní český rekord časem 2:49:06. Závod mužů vyhrál Španěl Álvaro Martín a po triumfu na dvacítce získal druhé zlato. Stejný kousek se povedl jeho krajance Maríi Pérezové.

Foto: Marton Monus, Reuters

Tereza Ďurdiaková na trati v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Ďurdiaková se pohybovala ve druhé desítce a v závěru, když některým soupeřkám docházely síly, se posunula ještě výš. Vlastní český rekord z roku 2021 vylepšila o více než dvě minuty. Po dvanáctém místu na loňském mistrovství Evropy se prosadila i v podstatně větší světové konkurenci jako pátá Evropanka.

„Bylo to super, téměř takový ten flow pocit, uteklo to strašně rychle. Nejvíc bolela poslední pětka, když se ti závodníci stahovali, pomohlo mi si říct, že jsem na tréninku a ne na závodě, že tu sílu mám, jen nesmím řešit, že je to závod,“ radovala se Ďurdiaková.

Umístění, které je po bronzu smíšené štafety zatím druhým nejlepším výsledkem českého týmu na tomto MS, předčilo její očekávání. „Desáté místo je naprostá bomba, o tom jsem snila jen na dně, netroufla jsem si to vůbec vyslovit. Doufala jsem třeba i v patnáctku, ale desítka je bomba,“ rozplývala se.

Pérezová začala slavit se španělskou vlajkou už v předposledním kole, než ji rozhodčí upozornili, že ji čekají ještě dva kilometry. Světová rekordmanka z letošních Poděbrad vlajku odhodila a v pohodě si došla pro druhé zlato v rekordu šampionátu 2:38:40. Dvojnásobná vítězka z minulého mistrovství Kimberly Garcíaová-Leónová z Peru přišla druhá se ztrátou více než dvou minut.

V závodě mužů se už na 14. kilometru soupeřům vzdálil Francouz Aurélien Quinion a získal až čtyřicetisekundový náskok, ale za opakované porušení čistoty stylu byl nejprve potrestán tříapůlminutovou penalizací a tři kilometry před cílem diskvalifikován. Martín v závěru setřásl Briana Daniela Pintada z Ekvádoru a zvítězil v národním rekordu 2:24:30. Ital Massimo Stano, který triumfoval na této trati na olympijských hrách i na posledním mistrovství světa, skončil sedmý.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti:
Finále:
Muži:
Chůze 35 km:
1. Martín (Šp.) 2:24:30
2. Pintado (Ekv.) 2:24:34
3. Kawano (Jap.) 2:25:12
4. Dunfee (Kan.) 2:25:28
5. Linke (Něm.) 2:25:35
6. Noda (Jap.) 2:25:50
Ženy:
Chůze 35 km:
1. Pérezová (Šp.) 2:38:40
2. Garcíaová-Leónová (Peru) 2:40:52
, 3. Drisbiotiová (Řec.) 2:43:22
4. Lyrová (Braz.) 2:44:40
5. Montesinosová (Šp.) 2:45:32
6. Ingová (Peru) 2:46:18
....
10. ĎURDIAKOVÁ (ČR) 2:49:06 - český rekord

Reklama