Hlavní obsah

Dálkař Juška bude na pozvání IAAF závodit na HMS

Aktualizováno

Dálkař Radek Juška se zúčastní halového mistrovství světa v Portlandu. Třináctý muž letošních světových tabulek dostal pozvánku od mezinárodní federace IAAF. Oznámil to Český atletický svaz, na šampionátu ve Spojených státech amerických tak bude startovat deset českých atletů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radek Juška se představí na halovém mistrovství světa v Portlandu.

Článek

Halový vicemistr Evropy Juška sice nesplnil účastnický limit 818 centimetrů, s letošním maximem 803 cm se ale drží vysoko v tabulkách. V technických disciplínách se v Portlandu nebudou konat kvalifikace, proto IAAF vyhlásila přísnější kvalifikační limity a nyní "dobírá" závodníky na základě aktuálních výkonů.

Juška s účastí předem počítal a riskl dokonce i pondělní odjezd na soustředění reprezentace do kalifornského střediska Chula Vista, kde si budou atleti týden zvykat na časový posun a ladit formu. "Ale strach mám, abych pak neletěl domů," řekl před odletem, když ještě neměl jistotu účasti na HMS.

Juška je sedmým mužem v české výpravě. Limity splnili obhájce titulu v běhu na 400 metrů Pavel Maslák, bronzový medailista z posledního HMS Jan Kudlička a jeho tyčkařský kolega Michal Balner, halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša a koulař Tomáš Staněk, pozvání IAAF už dříve obdržel vícebojař Adam Sebastian Helcelet. Ženskou část výpravy tvoří tyčkařka Jiřina Ptáčníková, běžkyně Kristiina Mäki a Kateřina Cachová, která splnila limit v běhu na 60 m překážek, ale díky pozvání IAAF se zúčastní pětiboje.

Reklama