Hlavní obsah

De Grasse se vrací ke kontroverznímu trenérovi Reiderovi, pod nímž vyhrál OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprintera Andreho de Grasse bude znovu trénovat kontroverzní trenér Rana Reider, který čelil obvinění ze sexuálního obtěžování svěřenkyň a je v roční podmínce poté, co přiznal z jeho pohledu oboustranný vztah s osmnáctiletou atletkou. De Grasse v Reiderově skupině působil v letech 2018 až 2022, během nichž získal v Tokiu olympijské zlato na dvoustovce. Web CBC Sports nyní informuje o tom, že se po roční pauze na Floridu vrací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanadský sprinter Andre De Grasse

Článek

Osmadvacetiletý Kanaďan se v minulé sezoně připravoval pod vedením Ira Johna Coghlana. Většinu sezony zaostával za očekáváním, ale postupně jeho forma rostla až k triumfu na dvoustovce ve finále Diamantové ligy, kde si vylepšil sezonní maximum na 19,76. Spolupráci se ale rozhodl ukončit. „Po skončení sezony jsme se já a moje partnerka Nia rozhodli přestěhovat naši rodinu zpět do Jacksonville na Floridě. Je to mnohem lepší pro naše děti se školami a mimoškolními aktivitami,“ uvedl De Grasse, jehož životní partnerkou je americká překážkářka Nia Aliová.

Reider kvůli vyšetřování loni nedostal akreditaci na MS v Eugene, přesto pronikl na rozcvičovací stadion před finále stovky, v němž měl několik svěřenců. Z areálu odešel až po příchodu policie. Situace kolem něj se ale po udělení podmínky uklidnila a do jeho skupiny nedávno přišel i olympijský šampion ze stovky Marcell Jacobs. De Grasse si staronové angažmá pochvaluje. „Užil jsem si první týden tréninku s touto skupinou,“ řekl.

Jeho bývalý kouč Coghlan Kanaďanovo rozhodnutí respektuje. „Není to úplně šokující. Andre je mimořádně kvalitní atlet a hodně toho vyhrál. Je to u sportovce normální reakce, že se chce vrátit zpátky k tomu, pod jehož vedením běhal nejrychleji,“ řekl kouč na adresu šestinásobného olympijského medailisty.

Věří, že jeho bývalý svěřenec ještě může dokázat velké věci včetně útoku na kanadský rekord na 100 metrů, který výkonem 9,84 drží Donovan Bailey a Bruny Surin. De Grasse nedávno prohlásil, že právě po této metě touží. „Když se podíváte na Andreho časy - dvakrát 9,89 a jednou 9,90 - tak myslím, že má na to to dokázat,“ poznamenal. Je přesvědčený, že De Grasse je na začátku přípravy na olympijskou sezonu v lepší formě, než byl v této době před Tokiem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.