Hlavní obsah

Desetibojařský talent Helcelet se nejlépe cítí v lese a věří si i na Šebrleho

OSTRAVA

Je novou krví českého desetiboje. V Ostravě Adam Sebastian Helcelet bojuje o medaili z ME do 23 let - po prvním dnu je třetí - i o limit pro mistrovství světa v Tegu. „Na těch 8000 bodů si věřím, když nic nezkazím,“ říká. Rodák z vísky Olešnice u Turnova, která má jen něco přes sto obyvatel, je zajímavou postavou nejen svým atletickým nadáním.

Foto: Jan Kucharčík

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet při vrhu koulí na ME atletů do 23 let v Ostravě.

Článek

Jeho jméno evokuje šlechtický původ, modrá krev mu však v žilách nekoluje. „Ale můj předek Jan Helcelet byl významný buditel, velký vlastenec a kamarád Boženy Němcové. Jinak náš rod pochází ze Švýcarska,“ vypráví zaníceně. „Zajímám se o tu historii dost, hlavně děda s babičkou mi o tom období hodně vyprávěli,“ líčí vícebojařský talent.

Snad ještě lépe než na stadiónu je mu však v lese. „Potřebuju ho k životu. Doma jsem ho měl hned za barákem, chodím tam běhat. Když jsem před třemi lety přišel do Prahy do ubytovny na Julisce, myslel jsem, že to nezvládnu,“ přiznává.

S Dvořákem v zádech

Jenže možnost trénovat pod vedením trojnásobného mistra světa Tomáše Dvořáka znamenala pro Helceleta víc než absence zeleně v metropoli. „S ním jsem i psychicky mnohem silnější. Když soupeři vidí, že stojí za mnou, mají mnohem větší respekt,“ popisuje.

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet při skoku dalekém na ME atletů do 23 let v Ostravě.foto: Jan Kucharčík

Sebedůvěra devatenáctiletému Helceletovi nechybí. Už v hale si v přímém souboji troufal i na Romana Šebrleho, byť nakonec neuspěl. Teď spolu mohou bojovat o letenku do Tegu – pokud oba splní jen B limit 8000 bodů, pojede pouze lepší z nich. „Mám k němu úctu, ale je to pro mě soupeř a chci ho porazit. Je to jeho boj, já se soustředím na sebe. Nevnímám rivalitu, která byla mezi ním a Dvořkou, já si jedu svojí cestou,“ tvrdí.

Studium trenér nedoporučil

Helceletovu cestu však Dvořák mírně usměrňuje. Nezamlouvaly se mu třeba choutky jeho svěřence na prezenční studium na vysoké škole. „Připadalo v úvahu dálkové studium, ale nedostal jsem se, tak byl Tomáš spokojený, že budu stíhat pořádně trénovat,“ říká letošní maturant ze zdravotnického lycea.

„Chtěl jsem na medicínu, ale ta je tak náročná, že už by to s desetibojem vůbec nešlo. Ještě se poohlídnu po nějaké škole, třeba teologické. Nechci jen trénovat, jako profesionál si ještě rozhodně nepřipadám,“ říká desetibojař s osobním rekordem 7969 bodů a předpoklady tento výkon výrazněji posunout.

Byť ho občas brzdí zdraví a Tomáš Dvořák o něm říká, že je křehčí typ. „Spíš kvůli zádům, s nimi jsem měl problémy,“ vysvětluje. Vloni nedokončil mistrovství světa juniorů kvůli lýtku, letos ho zase nejvíc zbrzdila achillovka, kvůli níž vynechal i TNT-Fortuna mítink v Kladně. „Měl jsem tam zánět, ale teď už je kotník zase žhavý. Běhá a skáče,“ libuje si. Dnes ho při útoku možná i na zlato bude hodně potřebovat.

Reklama

Související témata: