Hlavní obsah

Diamantová premiéra a hned triumf! V Paříži došlo i na velkou českou radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová rekordmanka Barbora Špotáková ani vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková do boje o vítězství při sobotní Diamantové lize v Paříži nepromluvily, přesto skončila soutěž velkou českou radostí. Při své premiéře v seriálu se radovala Japonka Haruka Kitagučiová, kterou dlouhodobě vede český trenér David Sekerák.

Foto: archiv Davida Sekeráka

Sehrané česko-japonské duo v Paříži. Kouč David Sekerák a oštěpařka Haruka Kitagučiová.

Článek

Potkali se na oštěpařské konferenci ve finském Kuortane, přes jazykovou bariéru se domluvili na spolupráci. Kitagučiová jezdila trénovat do Domažlic a Plzně, Sekerák vyrážel do Japonska, zvládli i peripetie při covidové pandemií. A po účasti v olympijském finále v Tokiu se dočkali i prestižního triumfu v Diamantové lize, pro japonskou atletiku prvního v historii.

„Nemám slov. Vyhrát před takovou diváckou kulisou při úplně prvním závodě v Diamantové lize je prostě paráda. Teď pojedu trénovat do Česka, odkud vyrazím na mistrovství světa v Eugene, a zase se vrátím,“ plánuje svěřenkyně Sekeráka, jenž její triumf za 63,13 m sledoval přímo na stadionu Charléty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Haruka Kitaguchi (@giantbaby_paru)

Špotáková skončila při druhém startu sezony šestá, na rozdíl od mítinku v Kladně se o 35 cm dostala za 60 metrů. „Žádná sláva to není, je znát, že jsem nemohla trénovat plný rozběh a závod je pro mě trénink,“ líčila 40letá oštěpařka, jíž letos zbrzdil problém s lýtkem. „Pozitivní je, že jsem zůstala zdravá směrem k mistrovství republiky,“ vyhlíží závody v Hodoníně.

Výkony Ogrodníkové v sezoně mají lehce sestupnou tendenci, výkonem 57,58 m letos poprvé nepřehodila šedesátku. „Od Odložilova memoriálu je technika špatná, prala jsem se s tím, trochu mě z toho začala bolet noha. Chybí mi házecí tréninky, těším se, že před mistrovstvím světa nějaké stihneme,“ hlásí svěřenkyně Jana Železného.

Reklama