Hlavní obsah

Diskař Marcell přehodil limit A na MS, kvalifikován však není

PRAHA

Český diskař Jan Marcell hodil v sobotu v Brně rovných 66 metrů, ale jistotu startu na mistrovství světa v korejském Tegu ještě zdaleka nemá, přestože přehodil limit A mezinárodní atletické federace IAAF. Závod v Žabovřeskách totiž nebyl na listině mítinků, na kterých lze podle nominačních kritérií Českého atletického svazu ČAS plnit limity.

Článek

Marcell hodil osobní rekord v prvním závodu sezony a v českých historických tabulkách se posunul na páté místo před svého trenéra Josefa Šilhavého. Od roku 2001 a výkonu 67,13 metru Libora Maliny nehodil žádný český diskař tak daleko. Letos ještě nikdo na světě takový výkon nepředvedl.

Přesto Marcell musí dál plnit limit, pokud chce jet do Tegu. Pokud by v oficiálním závodu v kalendáři ČAS hodil alespoň 65 metrů (limit A), už by ho nemusel potvrzovat. Pakliže by překonal kritérium ČAS (63,5 metru), musel by ho ještě potvrdit limitem B IAAF, který má hodnotu 63 metrů.

"Vzhledem k tomu, že jsem v plné přípravě, tak bych byl spokojený s výkonem kolem 62 nebo 63 metrů. Když se mi to povedlo hned v první sérii, navíc pokusem, který byl hodně nepovedený, docela mě to nabudilo," popsal pětadvacetiletý diskař Univerzity Brno na serveru Českého atletického svazu.

Jeho nejdelší hod přišel v třetí sérii. "To je dobré zjištění, že po dvou neúspěšných sezonách to nyní jde správným směrem," uvedl atlet. Nebude se ale prý hned v nejbližších dnech snažit o splnění limitu. Znovu hodlá závodit 8. května na mítinku v Olomouci, nyní ho čeká dvoutýdenní soustředění v Nymburce. "Uvidím, jak na tom budu se silami a únavou po tréninku," dodal.

Marcellovými největšími úspěchy jsou stříbro z ME do 22 let a účast na olympiádě v Pekingu a loňském ME, kde vždy skončil v kvalifikaci.

Reklama

Související témata: