Hlavní obsah

Dostat se na MS bude těžší, atleti musejí limity potvrzovat

PRAHA

Dostat se na mistrovství světa v atletice bude od letošní sezóny o hodně složitější a náročnější. Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák totiž vymyslel nominační systém, který má na vrchol sezóny v korejském Tegu poslat skutečně jen ty nejlepší a zamezit tak v cestování na druhý konec světa "výletníkům".

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý desetibojař a šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák

Článek

Limity na MS lze plnit od dnešního dne s výjimkou chodců a maratonců. Výprava tak už má dvě jisté účastnice v chodkyních Zuzaně Schindlerové a Lucii Pelantové, která však svůj limit z Lugana musela ještě později potvrdit na závodech v Dudincích. A právě v tom je nejzásadnější změna oproti minulým sezonám.

"Myslím, že tam pojede jen ten, kdo tam má být," řekl v rozhovoru pro ČTK Dvořák. Sám tipuje, že to bude dvacet, maximálně pětadvacet reprezentantů. "Byl to boj prosadit taková kritéria, ale nepojede tam žádný atlet, který na to nemá," ujistil. Dvořák už pracuje i na nominačních kritériích na olympijské hry 2012 do Londýna, která budou nejspíš podobná.

Mírnější limit musejí atleti potvrdit

Jde o to, že kdo splní mírnější limit Českého atletického svazu (ČAS), musí svou nominaci potvrdit ještě splněním B-limitu mezinárodní federace IAAF. To je případ Pelantové. "Je to potvrzení výkonnosti a toho, že splnění limitu nebylo náhodné," upozornil Dvořák. Atleti s přísnějším A-limitem IAAF splněným na závodech v termínové listině mezinárodních federací a vybraných domácích závodech už nic potvrzovat nemusejí.

V případě, že A-limit IAAF někdo z atletů splní na jiných závodech, musí ho opět potvrdit splněním normy B. Kdo předvede výkon lepší limitu ČAS na vypsaných závodech, bude muset ho potvrdit B-limitem IAAF, pokud normu ČAS splní na jiných kláních, musí kritérium potvrdit dvakrát B-normou IAAF.

Tyto podmínky platí pro všechny disciplíny s výjimkou běhů od 3000 metrů výše, vícebojů a štafet. K potvrzení limitů musí dojít v jiném termínu a na jiném místě, než kde bylo nominační kritérium splněno. Výjimku tvoří domácí šampionát. "Je to nový systém, takže pokud dojde k nějakým nesrovnalostem, bude to řešit trenérská rada individuálně," uvedl Dvořák.

Podle pravidel IAAF a nominačních kritérií ČAS mohou za každou zemi startovat na MS až tři atleti v individuálních disciplínách s A-limitem IAAF, až dva atleti s A-limitem IAAF a jeden atlet s limitem ČAS nebo pouze jeden atlet s limitem Českého atletického svazu.

Mistrovství světa v korejském Tegu se koná od 27. srpna do 4. září, uzávěrka nominačního období je 1. srpna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.