Hlavní obsah

Dřív se na Tretře dívali na Železného, teď budou v centru pozornosti jeho nástupci

OSTRAVA

Kdo je na domácí atletické scéně největším letošním objevem? Jednoznačně oštěpaři, parta kolem legendárního Jana Železného. Ve světových tabulkách je stále první Vítězslav Veselý a Petr Frydrych čtvrtý. Oba už už potrápili i Nora Andrease Thorkildsena na posledním mítinku Diamantové ligy v Šanghaji. Z daleké Číny se oštěpaři s druhým a třetím místem přesunuli do Ostravy, kde se představí na čtvrteční Zlaté tretře.

Foto: ASC DUKLA

Petr Frydrych s trenérem Janem Železným.

Článek

„Samozřejmě jsem spokojený, i když jsem trochu čekal, že letos půjdou s výkony nahoru. Nic nepřeceňuji, ale být lídrem tabulek je docela prestižní záležitost,“ chválí Železný. „Petr v Šanghaji předvedl, na co má, jeho série byla lepší než Thorkildsenova. Závod ukázal, že jsou oba schopní s kýmkoli závodit a že mají tolik energie, že můžou vítězit.“

Večer před šanghajským mítinkem se vrhači pražské Dukly poctivě připravovali na velký závod a snažili se zvládnout aklimatizaci. „Jen jsme se pohybovali v okolí hotelu, ani jsme se nevypravili na prohlídku Expa,“ vypráví Frydrych.

Při závodě se ho Thorkildsen ptal, jaký má osobák. „Trochu divně koukal, když jsem mu řekl, že je to těch 85,60 metru, co jsem právě hodil. Snažil jsem se ještě něco přidat a porazit ho, ale chybělo mi půl metru. Snad se to povede příště,“ doufá dvaadvacetiletý atlet.

Thorkildsen se snažil Frydrycha rozhodit

Jeho o pět let starší kolega poznal, že norský dvojnásobný olympijský šampión byl při závodě docela nervózní. „Snažil se to zamaskovat tím, že s Petrem hodně komunikoval, asi ho chtěl rozhodit,“ dokresluje průběh soutěže Veselý, který v Šanghaji poslal své náčiní do vzdálenosti 82.95 m. „Každý jsme měli svou strategii,“ směje se Frydrych.

Ten se dostal na vysokou výkonnost poměrně nečekaně. „Měl jsem problémy se zády a nějaký čas nebylo jasné, jestli letos budu schopný házet. Nakonec se mi povedlo už začátkem května v Olomouci hodit 84 metrů a věřím, že mi to vydrží až do mistrovství Evropy v Barceloně,“ přeje si Frydrych. Oba si myslí, že budou pokračovat v osmdesátimetrových hodech a zabydlí se ve světové elitě. Předpokládám že to tak půjde dál a ještě přijde další zlepšení,“ míní Veselý, jehož nejlepší světový výkon má hodnotu 86,45.

Na Zlaté tretře ochutnají velký závod, i když největšími soupeři si budou patrně jen sami, před domácím publikem. „Na tretru se těším, je to slavný mítink, dřív jsme se do Ostravy jezdili dívat na Honzu, i proto je to speciální závod,“ přemítá Veselý.

Trenér zahájí závod prvním pokusem

V těchto dnech se také rozhoduje o tom, jak se budou dál střetávat se světovou špičkou. „Jsou přihlášení na Diamantovou ligu do Osla a New Yorku, ale není jasné, jestli se do závodu oba dostanou. Bylo by to dobré, ale bude ještě záležet na jednání s manažery mítinků,“ vysvětluje Železný.

S ním se oba v červnu vypraví na oštěpařský mítink do finského Kuortane, kde trojnásobný olympijský vítěz často zápolil s celou plejádou domácích borců. „Pozvali si mě, abych nastoupil do závodu a absolvoval úvodní pokus. Nevím, nevím. Pořádně jsem neházel od loňska. Možná budu muset trochu potrénovat. Přece není možné, abych tam přijel jako světový rekordman a hodil nějakých pětatřicet metrů,“ usmívá se nejlepší oštěpař světové historie.

A kdy bude definitivně spokojený s výkony svých svěřenců? „Stačí, aby přehodili český rekord,“ dodává v nadsázce ředitel Zlaté tretry. To by totiž Veselý a Frydrych museli překonat metu 98,48 metru, což je od roku 1996 Železného nejen český, ale i světový rekord.

Reklama

Související témata: