Hlavní obsah

Girma překonal v Liévin světový rekord na 3000 metrů, závod mu rozběhl i Sasínek

Etiopan Lamecha Girma zaběhl na halovém mítinku ve francouzském Liévin světový rekord na 3000 metrů. Závod, který jako vodič rozbíhal i český reprezentant Filip Sasínek, vyhrál za 7:23,81. O sekundu a devět setin pokořil dosavadní historické maximum Keňana Daniela Komena z roku 1998.

Foto: Profimedia.cz

Lamecha Girma zaběhl v Liévin světový rekord na 3000 metrů.

Článek

Nový světový rekordman Girma je halovým vicemistrem světa na 3000 metrů z loňského šampionátu v Bělehradě. Pod širým nebem tento dvaadvacetiletý běžec závodí především na 3000 metrů překážek, kde získal stříbro na posledních dvou světových šampionátech i na olympijských hrách v roce 2021 v Tokiu.

Takřka do cíle se ho dnes udržel Španěl Mohamed Katir, který se rovněž dostal pod hranici bývalého světového rekordu. Rok staré evropské historické maximum krajana Adela Mechaala vylepšil o více než šest sekund na 7:24,68.

Na čtyřstovce znovu zářila nizozemská běžkyně Femke Bolová. Sice tentokrát nepokořila padesátisekundovou hranici, ale suverénně zvítězila v rekordu mítinku 50,20 sekundy. Třetí místo v běhu B obsadila Lada Vondrová (52,57). Mužskou čtyřstovku na závěr programu vyhrál Nor Karsten Warholm (45,51).

Světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis i při třetím startu v této halové sezoně překonal šestimetrovou hranici, tentokrát zvítězil výkonem 601 centimetrů. Ženskou tyčkařskou soutěž vyhrála olympijská šampionka Katie Moonová (za svobodna Nageotteová) v nejlepším výkonu sezony 483 centimetrů.

Šedesátku ovládl Keňan Ferdinand Omanyala. Díky novému národnímu rekordu 6,54 porazil o tři setiny úřadujícího halového mistra světa na 60 metrů a olympijského šampiona na stovce Marcella Jacobse z Itálie. Nejrychlejší patnáctistovky sezony zaběhli Nor Jakob Ingebrigtsen (3:32,38) a Etiopanka Gudaf Tsegayová (3:57,47).

Reklama

Související témata: