Hlavní obsah

Bývalá vycházející hvězda půlky Wambuiová dostala dvouletý trest za doping

Bývalá vycházející hvězda ženské osmistovky a dorostenecká mistryně světa Jackline Wambuiová z Keni dostala dvouletý trest za doping. Keňská antidopingová agentura oznámila, že třiadvacetileté atletce zastavila činnost v důsledku pozitivního testu na norandrosteron, metabolit anabolického steroidu nandrolonu. Zákaz startů platí zpětně od 20. prosince 2021, vyprší tedy na sklonku letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá vycházející hvězda ženské osmistovky a dorostenecká mistryně světa Jackline Wambuiová

Článek

Wambuiová v roce 2017 ovládla závod na 800 metrů na MS do 18 let, které tehdy hostila keňská metropole Nairobi. O dva roky později si jako vítězka národní kvalifikace zajistila start na světovém šampionátu v Dauhá, ale ukázalo se, že má přirozeně zvýšenou hladinu testosteronu. Odmítla poté povinný test na měření úrovně tohoto mužského hormonu, který tehdy nově zavedla světová federace IAAF, a na šampionátu nestartovala.

Běžkyně s osobním rekordem 1:58,79 od té doby závodila sporadicky. Protože pravidlo IAAF pro atletky s hodnotami mužského hormonu v těle překračujícím povolený limit neumožňuje účast na tratích od 400 metrů po míli, přeorientovala se na delší disciplíny včetně běhu na 3000 metrů překážek.

Reklama

Související témata: