Hlavní obsah

Halový král odložil draka a zaútočí na zlatý hattrick. Napodobí Kratochvílovou?

Bělehrad

Svůj oblíbený přívěšek s drakem odložil, už na víkendovém domácím šampionátu se Pavlu Maslákovi na krku houpal šperk s logem halového mistrovství Evropy. „Vyměnil jsem je už po mítinku v Birminghamu, aby myšlenky směřovaly k obhajobě v Bělehradu,“ vysvětloval s úsměvem král halové čtvrtky.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Čtvrtkař Pavel Maslák při tréninku v bělehradské Kombank Areně.

Článek

Když v čerstvých 22 letech vyhrál halové mistrovství Evropy v Göteborgu, zrodila se nevídaná dominance. Maslák uzavíral halovou sezónu se zlatem na krku i následující tři roky, dvakrát po světovém šampionátu, jednou v Praze po kontinentálním. A bylo by překvapením, kdyby v Srbsku v sobotu svoji vládu neprodloužil.

Má zkušenosti

„Nemám jiný cíl než obhájit titul,“ přiznává Maslák. A nejde o žádnou nabubřelost, jen reálné zhodnocení rozdělení sil. Letošním evropským tabulkám vévodí dva časy svěřence Dalibora Kupky, pod 46 sekund už se dostali jen Španěl Óscar Husillos a Nor Karsten Warholm, jenž ale v Bělehradě nestartuje.

„Jsou tam mladí kluci, ale já mám víc zkušeností. Většinou to rozběhnu rychleji a na prvním místě si to pohlídám,“ ví Maslák.

Pokazit si to může jen sám

A tak nemá problém ani odolávat tlaku okolí. „Je pravda, že mi lidi říkají, že když se nezraním a neuliju start, tak vyhraju. Asi to tak je, když si to sám nepokazím,“ uznává.

Pokud by získal třetí zlato na čtvrtce, zapsal by se velmi výrazně do historie halových evropských šampionátů.

Dosud se to nikomu nepovedlo, dva tituly získali kromě Masláka Belgičan Alfons Brijdenbach, Britové Todd Bennett a Du'aine Thorne-Ladejo a Ir David Gillick. V ženách se podobný kousek povedl v letech 1981-1983 Jarmile Kratochvílové, která o rok později získala dokonce čtvrté zlato.

Nejlepší výkony účastníků halového ME
1. Maslák (ČR)45,80
2. Husillos (Šp.)45,92
3. Bua (Šp.)46,23
4. Janežič (Slovin.)46,35
5. García (Šp.)46,35

Reklama

Související témata: