Hlavní obsah

Hlaváčková skončila v Ankaře čtvrtá, bronz jí utekl o tři body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková zahájila olympijskou sezonu čtvrtým místem na Světovém poháru v Ankaře. V soutěži mužů skončil pátý Martin Vlach. Marek Grycz byl devátý a Jan Kuf skončil ve finále dvanáctý.

Foto: Český svaz moderního pětiboje

Lucie Hlaváčková se svým koučem, olympijským vítězem Davidem Svobodou.

Článek

Osmnáctiletá Hlaváčková, jež loni vybojovala účastnické místo pro hry v Paříži, se poprvé probojovala v seriálu mezi 18 nejlepších do finále a za bronzovou medailí zaostala o pouhé tři body.

„Celkově se to všechno hezky poskládalo a jsem spokojená. Už jenom to, že jsem se dostala do finále, bylo super. Že jsem ho zvládla takhle dobře, to je třešnička,“ uvedla Hlaváčková v tiskové zprávě svazu.

Po povedeném šermu byla před parkurem nervózní, ale také ho zvládla výborně. „Neabsolvovala jsem moc závodů, kde bych parkur jela. Ale vylosovala jsem si super koně a zvládla jsem to jenom s jedním shozem,“ pochvalovala si jízdu, za kterou získala 293 bodů.

Po bonusovém kole šermu a plavání jí patřila 11. příčka a do závěrečného běhu kombinovaného se střelbou startovala s odstupem 52 sekund. Nakonec skončila tři sekundy od stupňů vítězů. „Na to, že to byl třetí závod v řadě, se mi běželo celkem dobře. Na střelnici jsem měla dvě super položky, ale první a poslední si musím příště trošku víc pohlídat,“ dodala.

Soutěž s účastí 84 pětibojařek vyhrála Britka Kerenza Brysonová. V mužském finále, které ovlivnilo počasí, zvítězil Korejec So Čang-wan.

„Přišla prudká bouřka. Vypadalo to, že se možná bude muset závod zrušit. Hustě pršelo, hodně foukalo a všechno padalo,“ uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera. „Během tří hodin se to zlepšilo a závod mohl proběhnout, ale ochladilo se a podmínky dopoledne a odpoledne byly úplně jiné.“

Vlach si spravil chuť po nepovedeném úvodním dílu SP v Káhiře, kde měl zdravotní problémy a nepostoupil z kvalifikace. V Ankaře si v závěrečném běhu se střelbou polepšil o osm míst. „Nezašermoval jsem tak, jak jsem si představoval a nesl jsem si docela velkou ztrátu. Dnes jsem ale v žádné disciplíně nějakou zásadní chybu neudělal a průběžně se posouval. Malé chybičky, které mě připravily o lepší umístění, tam byly, ale těch se člověk nevyvaruje asi nikdy,“ konstatoval.

Trenér Kučera byl s výsledky českých reprezentantů spokojen. „Byl to pro nás začátek hlavní části sezony. Tři závodníci ve finále jsou skvělý výsledek. Na Světových pohárech se oficiálně soutěž družstev nehodnotí, ale pokud by se hodnotila, tak bychom vyhráli,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.