Hlavní obsah

IAAF u soudu požaduje obnovení pravidla o hormonální léčbě

Curych

Mezinárodní atletická federace IAAF požádala u švýcarského civilního soudu o obnovení pravidla, podle kterého nesmějí běžkyně s přirozeně vyšší hladinou testosteronu závodit na středních tratích bez hormonální léčby. Soud jeho platnost na žádost jihoafrické atletky Caster Semenyaové na začátku června pozastavil, IAAF se ale ve stanovené lhůtě odvolala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Caster Semenyaová na archivním snímku.

Článek

Federace obhajuje nutnost zavedení pravidla snahou o udržení stejných šancí a rovnoprávnosti pro všechny ženy. Zajištění férových soutěží vyžaduje podle IAAF ochranu kategorie 'ženy' na základě biologie a ne podle vnější identifikace s daným pohlavím.

Semenyaová, nejznámější atletka, jíž se opatření týká, se po dočasném zrušení pravidla hodlala vrátit k závodění na středních tratích. Zatím není jasné, zda zůstane jeho platnost pozastavená až do definitivního vyřízení případu, které se může táhnut několik měsíců. Zástupci soudu se k otázce zatím nevyjádřili.

Zatím tedy není jasné, zda bude Semenyaová moci závodit na Diamantové lize ve Stockholmu na své parádní trati 800 metrů, kam je přihlášená. Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů jednoznačně odmítá, že by dál podstupovala léčbu.

Podle studie, na jejímž základě IAAF pravidlo zavedla, mají atletky s odlišným pohlavním vývojem oproti soupeřkám výhodu. Díky výrazně vyšší hladině mužského pohlavního hormonu, než je u žen běžná, mají stejný vývoj kostry, stejný nárůst svalové hmoty a sílu jako muži po pubertě.

Arbitrážní soud pro sport (CAS), na který se Semenyaová původně obrátila, její odvolání v květnu zamítl. V odůvodnění konstatoval, že pravidlo je sice diskriminující, ale je nutné k zajištění spravedlivosti soutěží.

Reklama