Hlavní obsah

IAAF v nejbližších dnech čeká výsledky testů pohlaví Semenyaové

LONDÝN

Mezinárodní atletická federace IAAF v nejbližších dnech dostane testy pohlaví jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové. Ani jejich výsledky však šampiónku v běhu na 800 metrů o zlato z mistrovství světa zřejmě nepřipraví.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"Výsledky očekáváme každým dnem. Podle mě bude o všem jasno do osmi dnů, maximálně do dvou týdnů," citovala agentura AP mluvčího IAAF Nicka Daviese. "Výsledky bude posuzovat lékařská a antidopingová komise IAAF a také nezávislí experti," dodal.

Pokud testy ukážou, že Semenyaová není žena, nemusí to podle Daviese znamenat, že osmnáctiletá atletka přijde o medaili. "Žádná automatická diskvalifikace v takovém případě neexistuje. Zatím se nejedná o doping, takže bychom nemohli zpětně měnit pořadí," uvedl.

Semenyaová se dostala do podezření poté, co upoutala mužskou muskulaturou a velkým výkonnostním skokem. Od loňska se zlepšila o sedm a půl sekundy. V běhu na 1500 metrů si letos vylepšila osobní rekord dokonce o více než 25 sekund na 4:08,01.

Testům pohlaví ji navíc už před šampionátem podrobil jihoafrický atletický svaz. Testování prý podle listu Blick odhalilo, že běžkyně je hermafrodit. Nejde však o oficiálně potvrzený výsledek.

Reklama