Hlavní obsah

Jamajka prý před OH zanedbávala dopingové kontroly atletů

Kingston

Světová antidopingová agentura (WADA) chystá mimořádnou prověrku jamajské organizace, která čelí podezření, že před loňskými olympijskými hrami své sprinterské hvězdy řádně nekontrolovala. Atleti v čele s Usainem Boltem pak v Londýně zářili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Asafa Powell měl letos pozitivní test na doping

Článek

Podle informací, které zveřejnila bývalá výkonná ředitelka jamajské antidopingové komise (JADCO) Renee Anne Shirleyová, systém mimosoutěžních kontrol v době od ledna do července 2012 doslova zkolaboval. Současný šéf JADCO Herbert Elliott její zprávu označil za lži a Shirleyovou popsal jako "pomatenou". Podle WADA ale opravdu existuje "výrazný úsek bez testů" v době, kdy sportovci trénovali před olympiádou.

Jamajští atleti nicméně kontrolám úplně neunikli. Mezinárodní atletická federace IAAF prý sportovce z karibského ostrova testovala pravidelně. Bolt vloni odevzdal dopingovým komisařům nejméně 12 vzorků a žádný nebyl pozitivní.

V Londýně získali jamajští atleti osm z 12 individuálních sprinterských medailí. Bolt se stal prvním mužem, který získal zlato na 100 a 200 metrů na dvou olympiádách po sobě.

V letošním roce ovšem uvízla v síti kontrol hned pětice jamajských atletů včetně bývalého světového rekordmana v běhu na 100 metrů Asafy Powella, stříbrné olympijské medailistky ze štafety na 4x100 m Sherone Simpsonové či trojnásobné olympijské vítězky Veroniky Campbellové-Brownové.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.