Hlavní obsah

JAR se nelíbí omezení pro atletky s vyšší hladinou testosteronu

Kapské město

Atletický svaz Jihoafrické republiky hodlá protestovat proti novému pravidlu, podle něhož budou muset atletky s vyšší hladinou testosteronu podstoupit hormonální léčbu, pokud chtějí závodit na tratích od 400 metrů po míli. To by se dotklo mimo jiné jihoafrické půlkařské hvězdy Caster Semenyaové, která je na osmistovce úřadující mistryní světa a dvojnásobnou olympijskou šampiónkou.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Půlkařská hvězda Caster Semenyaová na Hrách Commonwealthu.

Článek

Zavedení pravidla s účinností od 1. listopadu oznámila minulý týden IAAF. Atletky, které mají vyšší hladinu mužských hormonů si budou muset vybrat, zda se podrobí léčbě nebo přestoupí na delší tratě. O této variantě v minulosti uvažovala i Semenyaová.

Jihoafričtí funkcionáři se nyní obrátí na IAAF s výzvou, aby novou úpravu ještě zvážila. Pokud bude IAAF na zavedení pravidla trvat, postoupí JAR stížnost mezinárodní arbitráži CAS.

IAAF se pokusila omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu už v roce 2011. Semenyaová tehdy medikamenty na jeho snížení užívala a na její výkonnost to mělo negativní vliv. CAS ale pravidlo v roce 2015 po stížnosti indické sprinterky Dutee Chandové zrušila s vysvětlením, že zvýhodnění těchto atletek nebylo vědecky prokázáno. Pozdější studie zpracované vědci ve spolupráci s IAAF ale přinesly důkazy.

Sedmadvacetiletá Semenyaová vzbuzuje svou muskulaturou velké kontroverze a v minulosti dokonce musela podstoupit vyšetření, které mělo potvrdit její pohlaví. Podle IAAF spadá do kategorie žen s diagnózou odlišného sexuálního vývoje (DSD) a federace se nyní snaží najít řešení, které by respektovalo její práva a zároveň zajistilo spravedlivé podmínky při závodech.

Reklama